OVER-WEIGHTED tijdens Fashionclash Maastricht

OVER-WEIGHTED tijdens Fashionclash Maastricht - Een undercover project over obesitas tijdens het grootste modefestival van Nederland

De jaarlijkse opening van Fashionclash is er een van zien en gezien worden. Zeker in de modewereld zijn er (ongeschreven) regels waaraan je je als fashionista dient te houden.
Hoe beweeg je je in deze high profile wereld als je niet voldoet of kan voldoen aan de mores van deze groep? Hubert van Eyck Academie en Van Eyck Mirror – de afdelingen van de Van Eyck die kunst aan wetenschappelijke en maatschappelijk vraagstukken verbinden – namen vrijdag 1 juli de proef op de som.
 
Enkele maanden geleden is de Hubert van Eyck Academie gestart met het project OVER-WEIGHTED, een project dat zich richt op een van de meest serieuze problemen van de volksgezondheid: obesitas.
In het kader van OVER-WEIGHTED werden vijf vrouwen met obesitas uitgenodigd voor de opening van Fashionclash. Voor hen was dit een nieuwe ervaring, over het algemeen voelen zij zich niet op hun plek op een dergelijk evenement. Omdat de meeste bezoekers van het festival uitgebreid aandacht besteden aan kleding en styling, hebben de ontwerpers van Fashionclash de vijf dames gekleed en gestyled. Vervolgens bezochten zij het event als reguliere bezoeker. De vrouwen bezochten het event uit eigen naam en ‘undercover’, zo konden de reacties van andere bezoekers -ongemerkt- worden geobserveerd en vastgelegd op film.
 
Dit experiment kadert binnen een groter project van de Hubert van Eyck Academie dat bewustzijn wil creëren bij een breed publiek over de stigmatisering van mensen met overgewicht. Uit onderzoek blijkt dat discriminatie en stigmatisering veel invloed hebben op het zelfbeeld en het genezingsproces van mensen met obesitas. De Universiteit Maastricht (vakgroep Gezondheidsbevordering) voert onderzoek uit naar sociale reacties op en stigmatisering van overgewicht en de invloed hiervan op het zelfbeeld, welbevinden en het genezingsproces van mensen met obesitas. Gezien overgewicht zich in eerste instantie uit in visuele kenmerken, ziet de Van Eyck ook een rol weggelegd voor de kunstsector. De kunsten kunnen het onderzoek visualiseren en het publiek direct confronteren en inspireren, iets wat binnen wetenschappelijk onderzoek onmogelijk is.
 
Middels dit experiment is in de praktijk getest hoe mensen met obesitas een event als Fashionclash ervaren en wat de reacties van de omstanders zijn. Tegelijkertijd wordt onderzocht in hoeverre mode hierbinnen een rol speelt. De resultaten worden op dit moment verwerkt in een film en een rapport.
Een interessante observatie die we alvast kunnen delen is dat kleding niet alleen onderbewust de waarneming van de ander beïnvloedt, maar ook van invloed is op de manier waarop de drager zichzelf waarneemt. Het project OVER-WEIGHTED loopt nog tot eind 2016. De komende maanden zullen steeds nieuwe partijen en kunstenaars bij het project worden betrokken. Deze partijen worden gestimuleerd om de dialoog met elkaar aan te gaan.
 
Dit project is een initiatief van de Hubert van Eyck Academie, in samenwerking met Van Eyck Mirror.
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het BankGiro Loterij Fonds, de Universiteit Maastricht en Antidiscriminatievoorziening Limburg.
Met dank aan Fashionclash Maastricht en de Nederlandse Obesitasvereniging.
 
Mensen die geïnteresseerd zijn in het project en mee willen praten over het onderwerp, kunnen contact opnemen met hoofd van de Hubert van Eyck Academie Pieternel Fleskens.

Foto: Still Over-Weighted uit de korte documentaire door © Richard Dols

Newsletter

Van Eyck Academie

×
I hereby subscribe to the Van Eyck newsletter