Valorisatie Prijs voor project rond kunst en dementie

De Hubert van Eyck Academie is verheugd dat de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht de Valorisatie Prijs 2017 heeft toegekend aan het onderzoeksproject An Arts and Culture Perspective on Dementia. 

Dit onderzoeksproject bestaat uit vier deelprojecten, waarvan één deelproject, Poëzie- en verhalenkabinet: Cultuurparticipatie van ouderen met dementie door middel van het gesproken woord, mede is geïnitieerd en georganiseerd door de Hubert van Eyck Academie

In 2015 zijn de Hubert van Eyck Academie, de Universiteit Maastricht en Stichting SoAP gestart met het project Poëzie- en verhalenkabinet. Middels een reeks poëzie- en verhalenworkshops, opgezet en uitgevoerd door Prof. Dr. A. Swinnen van de Universiteit Maastricht, werd de participatie van mensen met dementie in verschillende verzorgingshuizen in Maastricht bevorderd. De bedoeling was de levenskwaliteit van mensen met dementie te verhogen. Om bewustzijn te creëren bij een breder publiek werd er ook een artistieke interventie aan het project gekoppeld. Van Eyck deelnemer Stéphanie Lagarde liet zich inspireren door het onderwerp herinnering en verbeelding en koppelde dit werk aan de gedichten en verhalen die tijdens de workshops waren ontstaan.

De Valorisatie Prijs wordt uitgereikt aan een onderzoeksproject dat niet alleen academisch van hoogwaardige kwaliteit is, maar ook een grote maatschappelijke impact heeft. 

Het onderzoeksteam van An Arts and Culture Perspective on Dementia bestaat uit Aagje Swinnen, Ruud Hendriks, Ike Kamphof, Annette Hendrikx en Pieternel Fleskens (Van Eyck/Hubert van Eyck Academie).

Newsletter

Van Eyck Academie

×
I hereby subscribe to the Van Eyck newsletter