08.03.18 – 10.03.18

Writers' Studio

De Schrijversstudio tijdens de Open Studios
met Basje Boer, Vicky Francken, Bernke Klein Zandvoort, K. Michel en Roos van Rijswijk

Tijdens de Van Eyck Open studios opent ook de schrijversstudio haar deuren. Op de Van Eyck verblijven dichters en schrijvers om er zich aan hun werk te kunnen wijden. Zij volgen de programma’s op de Van Eyck, presenteren zich aan de deelnemers en er vinden diverse uitwisselingen plaats. De dichters leveren vier gedichten in ruil voor hun residentie en de schrijvers werken er aan hun nieuwe boek. Dit programma heet Spiegelgrond en maakt deel uit van de Wanderlust-regeling van het Nederlands Letterenfonds. Nieuw is de reeks ‘schemerschijn’: publicaties van schrijvers vervaardigd op de Van Eyck academie over schaduw en schemering.

Bregje Hofstede leverde afgelopen jaar het startschot voor de nieuwe reeks met De erker, een bijzondere uitgave vormgegeven door Christophe Clarijs en gedrukt in het Charles Nypels Lab van de Academie. De reeks Schemerschijn is geïnitieerd en wordt samengesteld door Lex ter Braak, directeur van de academie en de teksten staan onder redactie van van schrijver en dichter Erik Lindner, adviseur Literatuur aan de Van Eyck. De reeks wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van het Ben Remkes CultuurfondsDe erker vertelt drie verhalen tegelijk: die van een reis naar Japan, de moeilijkheid van een Nederlandse taaldocent te integreren in Japan en van het fameuze essay van Tanizaki over de lof der schaduwen.

Op 8 maart wordt tijdens de Open Studios deel 2 van de reeks gepresenteerd Wat ben ik meer dan stilte, verhalen van geesten dat bestaat uit zes spookverhalen die Roos van Rijswijk bijeenbracht en laat vertellen door het spook zelf. Dat levert poëtische en aangrijpende teksten op: stemmen van gene zijden, een spannend maar ook uitgesproken literair project. Het is in het Engels vertaald door David McKay (die onlangs de Brockwayprijs won voor zijn Engelse vertalingen van Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans) als What am I know but silence, Ghost’s stories.

De presentatie op 8 maart wordt gevolgd door een voordracht van Vicky Francken, winnaar van de C. Buddingh prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut in 2017. Op vrijdag 9 maart is er een voordracht van Basje Boer die tijdens haar residentie op de Van Eyck werkte aan een prozagedicht over Maastricht en New York. Basje Boer is romancier en schrijft over film voor De Groene Amsterdammer. Op zaterdag 10 maart is er een presentatie van de bijzondere uitgave van vier gedichten van K. Michel, met een Engelse vertaling van David Colmer, ook geschreven tijdens zijn residentie op de Van Eyck. Alle voordrachten beginnen om 15:00. Ieder blokje wordt besloten door een poëzievoordracht van Bernke Klein Zandvoort, curator, dichter en beeldend kunstenaar die deelnemer is van de Jan van Eyck Academie. De schrijversstudio is continue geopend tijdens de Open Studios en de publicaties die er zijn ontstaan vallen er in te zien en zijn verkrijgbaar in de in de Open Studios Bookshop.

 

PROGRAMMA

Donderdag 8 maart 15.00 uur:
* Presentatie writer-in-residence Roos van RijswijkWat ben ik meer dan stilte - Verhalen van geesten / What am I now but silence – Ghosts’ stories. Een uitgave van de Van Eyck in de reeks Schemerschijn.

* Voordracht poet-in-residence Vicky Francken

*Voordracht Van Eyck deelnemer Bernke Klein Zandvoort
 

Vrijdag 9 maart 15.00 uur:
* Voordracht writer-in-residence Basje Boer van een prozagedicht die ze als writer in residence op de Van Eyck schreef.

* Voordracht Van Eyck deelnemer Bernke Klein Zandvoort
 

Zaterdag 10 maart 15.00 uur:
* Presentatie K. MichelVier gedichten / Four poems. Een uitgave van de Van Eyck.

* Voordracht Van Eyck deelnemer Bernke Klein Zandvoort

Newsletter

Van Eyck Academie

×
I hereby subscribe to the Van Eyck newsletter