Food Lab

Begin 2018 opende de Van Eyck een nieuw Lab: het Food Lab. Het Lab stelt kunstenaars in de gelegenheid hun werk in relatie tot voedsel te verdiepen, actief onderzoek te doen naar wat voedsel in onze tijd betekent en zich te verhouden tot ecologische en maatschappelijke vraagstukken. De keuken en het café-restaurant van de Van Eyck zijn de thuisbasis van het Food Lab, waar experiment, ontmoeting, koken en proeven samenkomen. Het Food Lab werkt vanzelfsprekend nauw samen met het Jac. P. Thijsse Lab voor Natuuronderzoek.


Kunstenaars die zich met voedsel en koken bezighouden, kunnen zich aanmelden via de Van Eyck Call for Applications. Ieder jaar wordt een nieuwe kok-kunstenaar-deelnemer geselecteerd, waardoor de keuken en het café-restaurant jaarlijks van een nieuw aroma, smaak en dynamiek doortrokken zullen zijn.

 

Dit jaar runt Van Eyck deelnemer Rain Wu in samenwerking met kok Marente van der Valk het Food Lab en staan zij samen in voor klein ontbijt, lunch en zoet.

 

De nieuwe keuken van de Van Eyck is gericht op seizoensgebonden, lokale en biologische producten die op experimentele wijze worden omgetoverd tot heerlijke en gezonde gerechten gemaakt met respect voor de natuur. Seizoensgebonden eten betekent dat we in de winter oude technieken zoals fermenteren, drogen en ingemaakte producten nieuw leven zullen inblazen, terwijl zomerse salades tot de nok gevuld zullen zijn met verse groente, fruit en kruiden, waar mogelijk uit eigen tuin. Lokaal eten houdt in dat we als doel hebben onze ingrediënten in te kopen bij kleinere, ambachtelijke winkels, om ook de lokale economie te stimuleren. Denk daarbij aan lekkere kaasjes, honing, of chocola!  De Van Eyck blijft een kunstinstituut en we maken ook in de keuken ruimte voor experiment: we zullen continue verschillende gerechtjes testen en proeven om u te blijven verbazen met verrassende lekkernijen.

 

Wij hebben milieuvriendelijk werken hoog in het vaandel en vinden dat eten een sociale en politieke keuze is. Ons voedsel komt van het land waar ook toekomstige generaties van moeten eten. Met dit in gedachten hebben we gekozen voor een vegetarische keuken. Ook gaan we bewust om met ons keukenafval; wij zijn reeds begonnen met composteren en recyclen.

 

Het Food Lab kan ook catering verzorgen voor diegenen die dol zijn op lekker, lokaal en biologisch eten en varieert van simpele vegetarische lunches tot cocktail en canapé-events. Voor vragen over het menu of cateringmogelijkheden, kan contact worden opgenomen met Anne Vangronsveld: anne.vangronsveld@janvaneyck.nl

 


OVER DE CHEFS
Marente van der Valk, geboren in Nederland en woonachtig in Londen, is chef, ontwerper en foodstylist. Ze studeerde af in 2012 aan de MA Design and Environment van Goldsmiths University (Londen). Sindsdien is ze actief bezig met projecten waarbij milieubewustzijn en de gemeenschap centraal staan. Haar werk is meestal een ervaring waarbij op alle zintuigen een beroep wordt gedaan en waar haar voorliefde om mensen bij elkaar te brengen resulteert in een overvloed aan smaken, kleuren en een feel-good atmosfeer.

 

Rain Wu is geboren in Taiwan en woonachtig in London, ze is kunstenaar en architect. Wu studeerde af in aan de Royal College of Art (2013) en University College London (2009). Haar architectonische achtergrond is bepalend geweest voor haar manier van werken waarin ze objecten kritisch bekijkt en ontleedt om ze vervolgens op inventieve en coherente wijze opnieuw op te bouwen of in te zetten. Daarnaast speelt voedsel een belangrijke rol in haar werk, omdat ze haar publiek graag zintuiglijk bij haar werk betrekt. Ze was een van de eerste ‘Designers in Residence’ in het nieuwe Design Museum in Londen en is docent aan de Chelsea College of Art, Londen.


OPENINGSTIJDEN
maandag –  vrijdag 9.00 – 17.00 uur
Ontbijt: 9.00 – 11.00 uur
Lunch: 12.00 – 14.00 uur

 

Volg het Van Eyck Food Lab op Instagram: instagram.com/vaneyckfoodlab

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief