Food Lab

De Jan van Eyck Academie lanceerde in 2018 het Food Lab: een onderzoekslab waar kunstenaars kunnen experimenteren met voedsel, kunnen onderzoeken wat voedsel in onze tijd betekent en hoe het zich verhoudt tot ecologische en maatschappelijke vraagstukken. De keuken en het café-restaurant van de Van Eyck zijn de thuisbasis van het Food Lab, waar experimenten en ideeën zowel door deelnemers als door het publiek kunnen worden beproefd en getoetst. 
 

Kunstenaars, chef-koks en ontwerpers die zich verwant voelen aan deze denkwereld en praktische aanpak, kunnen zich tussen juli en oktober aanmelden via de reguliere Open Call for Applications. Kandidaten worden aangemoedigd om het Food Lab ieder jaar te verrijken met hun eigen visies op food futures.
 

Het concept voor het café-restaurant steunt op de volgende principes: het gebruik van lokale, seizoensgebonden en biologische producten van onafhankelijke kleine boeren, het tot een absoluut minimum beperken van verspilling van ingrediënten en een keuken die werkt op plantaardige basis en hergebruik en duurzaamheid tot uitgangspunt neemt. Deze principes ondersteunen en stimuleren een experimentele benadering van de bereiding en het behoud van ons voedsel.
 

Deelnemers aan het Food Lab 2019/2020 zijn:
 

Asako Iwama (geboren in Tokyo, Japan) is kunstenaar en kok, zij leeft en werkt zowel in Tokyo als Berlijn.  Haar praktijk is gevormd rond het idee van de ontologie van het eten. Door te verwijzen naar de sociale aspecten van eten als een metafoor voor onze relatie tot de natuur, op een zowel esthetische als epistemologische manier, probeert Iwama de perceptie van voeding te veranderen. Van 2005 tot 2014 werkte ze bij Studio Olafur Eliasson in Berlijn. Asako is de oprichter vanThe collective group pop-up café.

In 2018 was Rain Wu de eerste deelnemer binnen het Food Lab in samenwerking met chef Marente van der Valk.


Het Food Lab is te bereiken voor het volgende: 

Evenementencatering / workshops: neem contact op met Anne Vangronsveld

Food Lab / Artist Collaboration / tentoonstellingen / externe catering: neem contact op met Marente van der Valk
 

Volg het Food Lab op Instagram: instagram.com/vaneyckfoodlab

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief