10.03.17

Ann Demeester

Voor de derde keer nodigen de Van Eyck en ZuiderLeven de lezers van het cultureel maandblad Zuiderlucht uit voor een speciale lezing tijdens de Open Studios. 

Dit jaar verwelkomen we Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum/ De Hallen in Haarlem op de tweede Open Studios previewdag, vrijdag 10 maart om 14.00 uur.

Lange tijd bevond Ann Demeester zich, als directeur van W139 en daarna van het Amsterdamse Appel arts centre, in de voorhoede van de hedendaagse kunst. Sinds ze drie jaar geleden switchte naar het Frans Hals Museum/ De Hallen Haarlem behoort ook de oude kunst tot haar repertoire. In haar lezing in de Van Eyck vertelt ze hoe ze die twee binnen haar visie op de kunsten met elkaar in overeenstemming weet te brengen. Waar liggen de gelijkenissen, waar de verschillen? En wat betekenen die voor haar?
Waarom is er zo vaak een Ajax-Feijenoord tegenstelling tussen mensen die van oude en zij die van hedendaagse kunst houden? Is het een botsing tussen progressief en conservatief, tussen de lichtheid van het heden en de zwaarte van het verleden, het avontuur van het nu tegenover de last van het verleden, de vrijheid van het ontdekken tegenover de plichtmatigheid van de canon? Zijn dit clichés die mogelijk gestolde waarheden zijn, of juist de uitgeharde resten van de modernistische retorica? Zoals we haar kennen zal Ann Demeester met een persoonlijke benadering naar Maastricht komen en met ons verkennen hoe kunstenaars het museum veel kunnen leren over de verbinding tussen toen en nu.

Ann Demeester (Brugge, 1975) studeerde Germaanse filologie, werkte bij de Vlaamse kranten De Morgen en de Financieel-Economische Tijd als journalist en recensent. Sinds 1 februari 2014 is ze directeur van het Frans Hals Museum/De Hallen Haarlem. Haar leermeester was de Belgische museumdirecteur, conservator en curator Jan Hoet onder wiens supervisie ze in België (Gent, Watou) en Duitsland (Herford) exposities en projecten organiseerde. In 2009 was ze co-curator van de X Baltic Triennial of International Art in Vilnius (Litouwen).

 

Als deelnemer aan de Zuiderleven-lezing kunt u al voor de officiële opening de Open Studios bezichtigen.
Entree lezing: 5 euro. Begunstigers van Zuiderlucht hebben gratis toegang (op vertoon van hun adreswikkel).
Aanmelding vooraf via zuiderlucht.eu/zuiderleven

 

foto: Inga Powilleit

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief