10.09.15 – 03.01.16

Art In The Age of … Asymmetrical Warfare

Van Eyck deelnemer Navine G. Khan-Dossos neemt deel aan Art In The Age of… Asymmetrical Warfare in Witte de With, Rotterdam. 

Opening en Artist Talks, met o.a. Navine G. Khan-Dossos: 10 september 2015, 16:00 uur

Art In The Age Of…Asymmetrical Warfare is het derde en laatste deel van de  Art In The Age Of… serie, die de kunstproductie in de 21e eeuw onderzoekt. Deze tentoonstelling houdt de vaak ongelijke verdeling van actuele, hybride vormen van oorlogsvoering tegen het licht. Oorlog is van alle tijden, maar de arena waarin de oorlogsvoering plaatsvindt, heeft zich van de zogenaamde ‘realiteit’ naar het ‘virtuele’ verplaatst. Harde machtsverhoudingen worden nog steeds van man tot man, hand-tot-hand bevochten, maar ook worden op afstand bestuurbare wapens en andere vormen van digitale agressie uitgezonden via cyberaanvallen en social media propaganda. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze nieuwe strategieën hun eigen representatievormen in het leven hebben geroepen, waarin motivatie en informatie minstens zo zwaar wegen als traditionele militaire superioriteit. Waar het nu om draait is niet een veranderd beeld van de oorlog, maar eerder een nieuwe oorlog om de beeldvorming. Art In The Age Of…Asymmetrical Warfare vraagt dan ook: welke rol speelt de kunstenaar wanneer deze zich in dit web begeeft en zo de motor van hedendaagse conflicten probeert bloot te leggen?

In aanvulling op de kunstwerken zal de tentoonstelling ook zaken bevatten als een digitaal scherm waarop real-time cyberaanvallen te volgen zijn over de hele wereld, evenals een geanimeerde kaart van de internationale wapenhandel.

Als laatste deel in de driedelige serie toont deze tentoonstelling drie artistieke posities van de vorige show Art In The Age Of…Planetary Computation. Werken van Trevor Paglen en Navine G. Khan-Dossos blijven te zien, terwijl kunstenaar John Gerrard een nieuw duo van digitale simulaties presenteert. Deze overlap contextualiseert de werken opnieuw en verkent de relatie tussen digitale data en conflicten.

Met: Abbas Akhavan, Sven Augustijnen, James Bridle, Broomberg & Chanarin, Crass, Claire Evans, John Gerrard, Terence Gower, Glenn Kaino, Navine G. Khan-Dossos, Trevor Paglen met Jacob Appelbaum, Mohammad Salemy, Susan Schuppli & Tom Tlalim, Nida Sinnokrot, Thomson & Craighead, en Jose Antonio Vega Macotela.

11 september 2015 – 3 januari 2016
Opening en Artist Talks: 10 september 2015, 16:00 uur
Witte de With, Rotterdam

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief