15.10.20

Kunst & Geneeskunde #4: Dissecting Touch

Kunst & Geneeskunde #4: Dissecting Touch

Donderdag, 15 oktober, 19:30 u.  

Via Zoom (password: 777)

In de vierde bijeenkomst van de serie Openbare Lessen: Kunst & Geneeskunde verwelkomt de Jan van Eyck Academie beeldend kunstenaar Eva Spierenburg. In haar beelden, tekeningen en video’s onderzoekt zij het lichaam, aanraking en materialiteit. Ter gelegenheid van deze bijeenkomst gaat zij het gesprek aan met Anna Harris, assistent-professor en medisch antropoloog aan de Universiteit Maastricht, wiens onderzoek zich richt op de zintuigelijke training van artsen in het digitale tijdperk.

In deze tijden van de wereldwijde coronacrisis krijgt het idee van aanraking een extra lading en betekenis. Welke verschillende vormen van aanraking kunnen we onderscheiden in een artistieke en medisch praktijk en op welke manier verschillen deze vormen van elkaar? Kunnen deze bevindingen zelfs nieuwe perspectieven bieden op de huidige situatie van sociale terughoudendheid? Samen met u als publiek willen we onderzoeken wat lichamelijk en zintuiglijk leren kan betekenen binnen artistieke en medische beroepspraktijken. Tegelijkertijd zullen we de rol van aanraking in het werk van Spierenburg en Harris verder ontleden.

Openbare Lessen: Kunst & Geneeskunde
Vanuit de gemeenschappelijke nieuwsgierigheid en verwondering naar de mens en het menselijk lichaam hadden geneeskunde en kunst ooit een sterke band met elkaar. Door de vele maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, zijn deze twee werelden jarenlang tegenover elkaar komen te staan. De medische wereld stond voor objectiviteit, de kunstwereld symboliseerde de subjectiviteit. Sinds enkele jaren zien we echter dat de vakgebieden een nieuwe interesse in elkaar krijgen. In een reeks Openbare Lessen bekijkt de Jan van Eyck Academie wat er gebeurt als deze twee domeinen samenkomen. Door de dialoog tussen de kunsten en de geneeskunde te stimuleren, onderzoeken we samen met het publiek wat de meerwaarde kan zijn. Dit is het vierde event in deze serie.

Openbare Lessen: Kunst & Geneeskunde is een initiatief van Onderzoek & Educatie, een deelinstituut van de Jan van Eyck Academie.

Ondersteund door: BankGiro Loterij Fonds

 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief