16.12.16

Joan. De Prix de Rome-reizen van een Amsterdamse School-architect

Op vrijdag 16 december om 16.00 uur vindt de presentatie van het boek ‘Joan. De Prix de Rome-reizen van een Amsterdamse School-architect 1907-1910’ plaats in de Van Eyck. Samenstellers architectuurhistoricus Michiel Kruidenier en vormgever Paul Smeets geven een toelichting op de totstandkoming van dit bijzondere boek, de studiereizen van architect Joan Melchior van der Meij (1878-1949) en zijn werk.

Over het boek:

De architect Joan Melchior van der Meij (1878-1949) is vooral bekend van Het Scheepvaarthuis in Amsterdam (1911-1916), het eerste gebouw in de stijl van de Amsterdamse School. Wat weinigen zich zullen realiseren is dat Van der Meij woonde en werkte in Geulle, gemeente Meerssen. In 1910 kocht Van der Meij, samen met zijn vrouw Sara Herweijer, hier een zestiende-eeuwse vakwerkboerderij, die hij ombouwde tot zijn prachtige atelierwoning. Van der Meij en Sara woonden tot hun dood in Geulle. Samen betekenden ze veel voor het dorp en het dorp betekende veel voor hen.

De nog jonge, onervaren architect Van der Meij kreeg in 1911 de opdracht voor het enorme kantoor Het Scheepvaarthuis met name omdat hij in 1906 de prestigieuze Prix-de-Rome had gewonnen. Deze prijs bestond onder andere uit een reisbeurs, die hem in staat stelde om vier jaar lang door Europa te trekken om oude en nieuwe bouwkunst te bestuderen.

Van der Meij legde zijn wederwaardigheden in Duitsland, Denemarken, Italië, Frankrijk en Engeland vast in tientallen brieven, kaarten en verslagen. Tevens maakte hij meer dan 300 tekeningen, schetsen en foto’s. Na ruim 100 jaar zijn deze documenten voor het eerst samengebracht in een uniek boek: een reisverslag, dat inzicht geeft in een veranderend Europa aan het begin van de twintigste eeuw; een bijzonder tijdsdocument met nooit eerder gepubliceerde foto’s en tekeningen.

Van der Meij werkte in zijn atelierwoning in Geulle aan enkele van deze reisschetsen. Verschillende van de schetsen en tekeningen zijn op aanbeveling van de Prix de Rome-begeleidingscommissie, bestaande uit o.a. Berlage, Cuypers en Derkinderen, aangekocht door de Staat der Nederlanden.

In dit voor de regio zo belangrijke boek zien we niet alleen prachtig foto- en tekenwerk, maar de auteur Van der Meij neemt ons mee naar een monumentaal Europa, dat enige jaren later niet meer gezien kon worden.

16 december om 16.00 uur
Van Eyck auditorium
Aanmelden via: aanmelden@Vantilt.nl voor 12 december

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief