05.03.15 – 07.06.15

Adam, Eve & the Devil, Marres, Maastricht

Van Eyck (oud) deelnemers Dario D’Aronco, Stéphanie Saadé, Oscar Santillan, Charbel-joseph H. Boutros en Rodrigo Hernández tonen werken in de tentoonstelling Adam, Eve & the Devil in Marres

Adam, Eve & the Devil brengt een zinderend commentaar op het tijdloze karakter van de kunst. Uitgangspunt zijn twee laatmiddeleeuwse getijdenboeken waarin ondanks het volgen van strakke schemata, de sierlijke persoonlijke hand van vaak onbekende meesters zichtbaar is. De kunstenaars wisten in stijl, een gecodeerde letter, een kleine verandering in een patroon of sensitief gebruik van materialen kieren open te wrikken naar nieuwe tijden.

Werken van hedendaagse kunstenaars weerspiegelen deze getijdenboeken. Middeleeuwse aureolen echoën in de performance van William Hunt. Langzaam op de grond vallende zweetdruppels in Oscar Santillan’s A Hymn echoot de middeleeuwse verbeelding van Maria’s lijden. Kunstenaars zoeken een vergeten ziel, een veilige haven, een nieuwe omgang met het lichaam en de zintuigen. Daarmee bewijzen ze het bestaan van een spirituele lijn tussen de oude kunst en de kunst van nu.

Curator: Ardi Poels
Met werk van: Charbel-joseph H. Boutros, stanley brouwn, David Claerbout, István Csákány, Dario D’Aronco, Thomas Grünfeld, Jos de Gruyter & Harald Thys, Dominique Gonzalez-Foerster, Jean Haincelin (Dunois Meester), Rodrigo Hernández, Sofia Hultén, William Hunt, Alicja Kwade, Wolfgang Laib, unknown medieval masters, Astrid Mingels, Carlo Mollino, Christopher Orr, Thomas Ruff, Stéphanie Saadé, Anri Sala, Oscar Santillan, Gregor Schneider en Conrad van Toul (Meester van de Municher Gouden Legende).
Essay van: Van Eyck deelnemer Pádraic E. Moore

De officiële opening is woensdag 11 maart 2015 van 17:00 tot 20:00 uur

Van 13 tot en met 22 maart 2015 biedt Marres een uitgebreid DURING TEFAF publieksprogramma met films, lezingen, een workshop en 60 Minute Dinners. Gratis entree op vertoon van een toegangsbewijs voor Adam, Eve & the Devil. Speciaal voor de TEFAF is de tentoonstelling elke dag open, van maandag tot en met zondag van 12.00 tot 19.00 uur.

 Op zaterdag 21 maart van 18.00 – 19.00 uur houdt Van Eyck deelnemer Pádraic E. Moore een lezing over spiritualiteit in de kunst.  Moore is schrijver, kunsthistoricus en curator. Hij schreef het cahieressay voor de tentoonstelling Adam, Eve & the Devil. In zijn lezing gaat hij dieper in op zijn benadering van kunst waarin hij een voorliefde voor het subjectieve en het intuïtieve kunstdiscours heeft, dat vaak op verborgen zijpaden blijkt te liggen. Voertaal: Engels.

Meer info: www.marres.org

 

 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief