05.09.18 – 08.09.18

Food Art Film Festival

VAN EYCK FOOD ART FILM FESTIVAL

5 – 8 september 2018

*Schrijf je nu in voor het festival met diner en/of de workshops via deze link! Wees er snel bij want er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. 

De tuin van de Van Eyck wordt tijdens het Food Art Film Festival voor vier dagen getransformeerd tot een openluchtbioscoop en biologisch restaurant gerund door kunstenaars, met ruimte voor debat over de toekomst van voedsel, workshops en Artist Talks. Thema’s en vragen die daarbij aan bod komen variëren van vee versus wilde dieren, zintuigelijke obsessies, de vraag of ‘Natuurlijk’ mogelijk is, tot de afhankelijkheid van de mens van het niet-menselijke.

Schrijf je in voor een workshop bijenkorf ontwerpen, schuif aan bij een experimenteel diner geïnspireerd op de heruitgave van de Japanse filmklassieker Tampopo, leer fermenteren en bierbrouwen, of plof neer voor een breed scala aan kunstfilms en lekkernijen van lokale boeren en producenten. Het Food Art Film Festival luidt tevens de officiële opening van het Van Eyck Food Lab in: een nieuw residency-programma voor een kunstenaar/chef.

Het Food Art Film Festival is een samenwerking tussen de Van Eyck, Slow Food Limburg, CNME en Lumière Cinema

Deelnemers aan dit programma zijn onder andere: Orla Barry (kunstenaar/schapenhoeder), Marjan van Aubel (solar designer), Robin van Hontem (Beecollective), Louis Hendrix (imker), Marente van der Valk (chef/kunstenaar), Ed Begley (muzikant), Jessica Segall (kunstenaar), Yvonne Velthuis (Boeren en Buren), Koen Vanmechelen (kunstenaar), Jonmar van Vlijmen (kunstenaar), Ronald Boer (kunstenaar), Vivhar Geijtenbeek (Gedeelde Weelde), Marissa Lee Benedict (kunstenaar), Benedetta Martino (filmmaker), David Rueter (kunstenaar), Lyndon Barrois jr. (kunstenaar), Frederik van den Oudenhoven en Daan Jongbloed (filmmakers), Paul Scheufler (filmmaker), Joep Vossebeld (kunstenaar), Ben Hagari (kunstenaar), Linette Mak (De Wilde Boerin), Vera Anne Bachrach (oa de Tostifabriek), Henk Hoogakker (Slow Food Limburg), Kristof Vrancken (kunstenaar), Chloé Rutzerveld (future food designer),  Sarah Kazmi (kunstenaar) en vele anderen. 

 

Woensdag 5 september: 'Tasting the Antropocene' 

LOCATIE: CNME

14.00 WORKSHOP: How to design what bees want (why did we put them in boxes?) door Beecollective (Nederlands en alleen voor kinderen) UITVERKOCHT

16.00 DEBAT:  met bijenhouders, boeren en distributeurs, in samenwerking met Gedeelde Weelde

18.00 INTERMEZZO: Mijnkool toasting met kunstenaar Kristof Vrancken

18.30 TASTING: Proeverij van lokale producten met onder ondere slakken-bitterballen en huisgemaakte pasta's van gedroogde insecten met Boeren en Buren

19.30: DINNER: Drinks & Canapés accompanied by a sound installation by David Rueter, Marissa Lee Benedict and Ed Begley. Every dish paired with a special beer by Gulpener.

Canapés: Smoked honey, wildflower hay-ash cured goat’s cheese, dried apple crackers, bee pollen

Mains: The artists will collaborate with the guests to assemble their own ramen: a handmade Japanese noodle broth containing a variety of local, organic ingredients exclusively appropriated to the theme of the evening.

Dessert: Bienenstich cake with a Gulpener yeasted dough, herb digestive, and beeswax chewing gum

Digestive: Herb eau de vie

20.30 FILM: Wisdom of the Mountains van Frederik van den Oudenhoven en Daan Jongbloed en korte film van onder andere film van kunstenaar Jessica Segall en NYU Food Studies professor Stefanie Bardin

 

Donderdag 6 september: Livestock or wild animal?

LOCATIE: Van Eyck, Jac. P. Thijsse Lab

16.00 WORKSHOP: met kunstenaars De Onkruidenier

18.00 ARTIST TALK: by artist Koen Vanmechelen

19.00 DINNER: Drinks & Canapés accompanied by a sound installation by David Rueter, Marissa Lee Benedict and Ed Begley. Every dish paired with a special beer by Gulpener.

Canapés: Roe deer carpaccio, horseradish leaves, grape jelly, nasturtium, buckwheat cracker

Mains: The artists will collaborate with the guests to assemble their own ramen: a handmade Japanese noodle broth containing a variety of local, organic ingredients exclusively appropriated to the theme of the evening.

Dessert: Sugar beets and dark chocolate nemesis, creme fraiche, blackberries, borage flowers

Digestive: De Onkruideniers’ walnut liqueur

20.15 INTERMEZZO: een performance/reading door kunstenaar Sarah Kazmi

20.30 FILM: onder andere Safari van Ulrich Seidl en film van kunstenaar en schapenhoeder Orla Barry

 

Vrijdag 7 september: Obsession and the senses

LOCATIE: Van Eyck, Jac. P. Thijsse Lab

16.00 WORKSHOP: Bierbrouwen met Gulpener

18.00 ARTIST TALK: Chloé Rutzerveld (future food designer)

19.00 DINNER: Drinks & Canapés accompanied by a sound installation by David Rueter, Marissa Lee Benedict and Ed Begley. Every dish paired with a special beer by Gulpener.

Canapés: Stout and miso clams

Mains: The artists will collaborate with the guests to assemble their own ramen: a handmade Japanese noodle broth containing a variety of local, organic ingredients exclusively appropriated to the theme of the evening. Including fresh oysters!!

Dessert: Profiteroles filled double cream, blackberry coulis, dark and white chocolate, matcha, cornflowers

Digestive: De Onkruideniers’ absinthe

20.15 INTERMEZZO: Pruim-performance met de Wilde Boerin

20.30 FILM: onder andere A Taste of Love, Paul Scheufler, Daily Fetish. Shibari, Benedetta Martino en de nieuwe heruitgave van de Japanse klassieker Tampopo

 

Zaterdag 8 september: Human-non-human dependencies 

14.30 TASTING: Bier college en tastings met Gulpener (in Nederlands)

16.00 TOUR: Bezoek aan natuurgebied Hochter Bampd, met performance door Joep Vossebeld (ongeveer 12 kilometer fietsen).

18.00 ARTIST TALK: door Vera Anne Bachrach (oa de Tostifabriek) (in Nederlands)

19.00 DINNER: Drinks & Canapés accompanied by a sound installation by David Rueter, Marissa Lee Benedict and Ed Begley. Every dish paired with a special beer by Gulpener.

Canapés: Trio of escargot

Mains: The artists will collaborate with the guests to assemble their own ramen: a handmade Japanese noodle broth containing a variety of local, organic ingredients exclusively appropriated to the theme of the evening.

Dessert: Edible flower garden

Digestive: Herb eau de vie

20.15 INTERMEZZO: Power Plant door Marjan van Aubel (solar designer)

20.35 FILM: Met onder andere Fresh van Ben Hagari en Slimaki van Grzegorz Szczepaniak
 

Een ticket voor voor een avondprogramma kost €35,- en omvat de Artist Talk, een viergangendiner en het filmprogramma. Iedere avond is er ook een intermezzo / verrassing. Van 18.00 – 22.00 uur word je compleet verzorgd!
Een ticket voor een workshop kost €10,-

Inschrijven kan via deze link

 

Met speciale dank aan de Gemeente Maastricht!

 

Foto: Rain Wu. Eataipei, 'Dish 5: Towards a Sweet Future’ 

 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief