19.10.20 – 18.12.20

Frederik Willem Daem

Sinds dit najaar is er dankzij de samenwerking met internationaal literatuurhuis Passa Porta, Vlaams-Nederlands huis deBuren en Literatuur Vlaanderen een werkperiode voor een Vlaamse schrijver beschikbaar op de Jan van Eyck Academie. Een jury selecteerde als eerste Vlaamse schrijver in dit programma Frederik Willem Daem. Hij zal in oktober starten te midden van een internationale groep kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers. Hij kan gebruik maken van alle faciliteiten en expertise van de academie en deelnemen aan het (publiek) programma.  

Frederik Willem Daem (1988) is een Brussels schrijver. Hij publiceerde verhalen in onder meer Das Magazin, Revisor, The Literary Review, DW B en Oogst, waarvan hij medeoprichter is. In de nazomer van 2015 debuteerde hij met de verhalenbundel Zelfs de vogels vallen, die bekroond werd met de Debuutprijs 2016. Dit voorjaar verscheen zijn eerste roman Tekens van leven (De Bezige Bij). Daem maakt geregeld uitstappen naar andere kunstdisciplines met werk in de publieke ruimte in Leuven, De Brakke Grond, Amsterdam, Kunstenfestival Watou en Het Bos.

Tijdens zijn werkperiode aan de Jan van Eyck zal Frederik Willem Daem werken aan een nieuwe roman, aan het brievenboek Berggezichten en aan een fotoproject over identiteit getiteld De Langste Muur. Naast het schrijven zal Daem zich verder onderdompelen in de multidisciplinaire omgeving van de academie en onderzoeken hoe de verschillende kunstvormen in zijn werk terug (kunnen) komen om zo zijn schrijven te diversifiëren. De Jan van Eyck is de perfecte plek voor deze kruisbestuiving.

 

Foto: Catherine Lemblé

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief