07.04.18 – 01.07.18

Handelsmerken

Van Eyck alumni Rachel O’Reilly en Valle Medina & Benjamin Reynolds (Pa.LaC.E) nemen deel in de groepstentoonstelling Handelsmerken in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

De tentoonstelling is geïnspireerd op de wereldwijde handelsrelaties van Eindhoven en Noord-Brabant in de afgelopen 600 jaar. Bezoekers ontdekken onverwachte verbanden tussen geschiedenissen en objecten uit Afghanistan, Australië, Congo, Frankrijk, Indonesië, Myanmar, Nederland, Nieuw-Caledonië en Singapore. Drie iconen van de handel van Noord-Brabant – de valk, de sigaar en de computerchip –  staan centraal. Zij verschijnen en verdwijnen in verschillende tijden en gebieden. De tentoonstelling brengt het verhaal van de handel terug naar Eindhoven en richt zich op de lokale gevolgen. 

Handelsmerken is de eerste grote tentoonstelling in Europa van de kunst- en onderzoekstichting Frontier Imaginaries. Na eerdere edities in Brisbane, Jerusalem en New York komt Frontier Imaginaries nu naar het Van Abbemuseum. Alle edities van Frontier Imaginaries gaan over de ontmoetingen tussen lokale en mondiale krachten via hedendaagse kunst.

Kunstenaar, dichter en kunstcriticus Rachel O'Reilly presenteert in samenwerking met kunstenaars en architecten Valle Medina & Benjamin Reynolds de nieuwe video Drawing Rights, en een serie gezamenlijke tekeningen. Deze zijn onderdeel van het project The Gas Imaginary dat zij in 2013 aan de Jan van Eyck Academie startte. Aan de hand van gedichten, gezamenlijke tekeningen, lezingen en geschiedkundige filmfragmenten documenteert het project de verregaande invloed van gaswinning door middel van 'fracking' zoals die zich over heel Australië, het thuisland van O'Reilly, heeft verspreid. 
Drawing Rights gaat over de besmette nalatenschap van het koloniale eigendomsrecht en het effect daarvan op hedendaags landbeheer en de daarbij gehanteerde exploitatiemethoden.
 
Curator: Vivian Ziherl (Frontier Imaginaries), in samenwerking met Charles Esche en Annie Fletcher (Van Abbemuseum).

Deelnemende kunstenaars: Richard Bell (met As Long As It Takes), Marcel van den Berg, Blade, Alice Creischer, Bonita Ely, Ho Rui An, Gordon Hookey, Patricia Kaersenhout, Karrabing Film Collective, Tshibumba Kanda Matulu, Tom Nicholson, Wendelien van Oldenborgh, Rachel O’Reilly (met PALACE, Valle Medina & Benjamin Reynolds), Elizabeth A. Povinelli, Ryan Presley, Rammellzee, Farida Sedoc, The Otolith Group, Erwin Thomasse, Dondi White en Sawangwongse Yawnghwe; en bruiklenen van het Valkerij en Sigarenmakerij Museum Valkenswaard, Collectie G. Goven en Museum Helmond, Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, Milani Gallery en het Crochet Coral Reef, een project van Margaret en Christine Wertheim en The Institute for Figuring.

Handelsmerken is nog t/m 1 juli te bezoeken in het Van Abbemuseum
Meer info: vanabbemuseum.nl

 

Foto: zaaloverzicht, Peter Cox

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief