10.03.16 – 08.04.16

In Search of...Peripheral Practices

 In Search of...Peripheral Practices is de centrale tentoonstelling van de Open Studios onder curatorschap van deelnemer Vincent van Velsen en zal nog t/m 8 april te zein zijn in de Van Eyck.

In Search of... is een beschouwing van de processen waarin de fysieke en mentale periferie als levendig, rijk en gedeeltelijk onontgonnen gebied fungeert. Een gebied dat de vruchtbare bron kan zijn van het daar tegenovergestelde centrum.  Dit idee verwijst naar Boris Groys' notie van het tijdloze nieuwe en een dynamische avant garde die zichzelf voortdurend verplaatst. Daardoor worden bestaande grenzen en concepten op de proef gesteld. Zo worden vooronderstellingen en zekerheden verstoord, uitgedaagd, aan de kaak gesteld en uiteindelijk verrijkt.

Het centrum symboliseert de statische gevestigde orde - inclusief het museum als mausoleum - terwijl de periferie staat voor de drager van nog ongekende ideeën, onaangeboorde energie en latente kennis. De werken in de tentoonstelling erkennen de inherente en essentiele waarde van het buitengebied en de buitenstaanders. Een verscheidenheid aan onderwerpen wordt aangeboord, zich verhoudend tot  kunst, (-)geschiedenis, economie, klasse, geografie, imperialisme, kolonialisme, regionalisme, derivé, digitalisering, toe-eigening, het lokale, het globale en het alledaagse.

Met werk van: Bianca Baldi, Kristina Benjocki, Teresa Cos, Seán Hannan, Jean Bernard Koeman, Cedar Lewisohn, Taus Makhacheva, Manifesta (Thonik), Metahaven, Alina Schmuch

Tentoonstelling van 10 maart t/m 8 april 2016

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief