25.10.18

Jac. P. Thijsse Lab lezing bij Farm of the World

Artists: The storytellers of the 21st century, is de laatste lezing die dit jaar wordt georganiseerd bij Claudy Jongstra Studio/ Farm of the World in Leeuwarden. Deze lezing wordt gegeven door Yasmine Ostendorf, Hoofd van het Jac. P. Thijsse Lab voor Natuuronderzoek op de Van Eyck in Maastricht. De lezing zal inzoomen op wat er gebeurt op het snijvlak van beeldende kunst en ecologie. 

De afgelopen zeven jaar heeft curator Yasmine Ostendorf onderzoek gedaan in Europa en Azië naar kunstenaars die alternatieven voorstellen op onze huidige (neo-liberale) manieren van wonen en werken; manieren die waardes als balans, (sociale en ecologische) rechtvaardigheid en (sociale en ecologische) duurzaamheid boven korte-termijn oplossingen, ego en winstbejag stellen. Dit onderzoek, gebaseerd op meer dan 250 diepte-interviews met kunstenaars, curatoren en academici, heeft de basis gelegd voor de Green Art Lab Alliance, een kennis-netwerk van 35 culture organisaties in Europa en Azië (waaronder de Van Eyck) die doormiddel van beeldende kunst hun rol en verantwoordelijkheid binnen het duurzaamheids discourse aftasten en bevragen. Voor haar lezing bij Farm of The World zal Yasmine verschillende benaderingswijzes van kunstenaars uit dit netwerk uitlichten, met projecten uit Korea tot Georgië. Gezamelijk demonsteren deze projecten hun potentie tot transformatie; zowel op politiek vlak als de capaciteit om mensen op hernieuwde manier kennis te laten nemen van de natuurlijke wereld. 

Yasmine heeft voor haar lezing Rain Wu uitgenodigd, een Taiwanese kunstenaar die momenteel op de Van Eyck verblijft. Wu was tevens de eerste kunstenaar die het Van Eyck Food Lab inwijdde, een lab dat kunstenaars in de gelegenheid stelt hun werk in relatie tot voedsel te verdiepen, actief onderzoek te doen naar wat voedsel in onze tijd betekent en zich te verhouden tot ecologische en maatschappelijke vraagstukken. Rain zal spreken over haar benadering tot het onderwerp als kunstenaar en in het specifiek over het werken met natuurlijke materialen waaronder mycelium, planten en haar broodtegels. 

Artists: The storytellers of the 21st century vindt plaats op 25 October van 3pm tot 5pm. Locatie: De Kreake in Húns. Een assistent van Studio Claudy Jongstra en Farm of the World zal een introductie geven. We sluiten de middag af met drankjes en hapjes. Een kaartje kost € 20,- per persoon. Kaarten kunnen via deze link worden gekocht. 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief