09.05.16

Jean Bernard Koeman

 Van Eyck adviseur Jean Bernard Koeman geeft een presentatie over zijn werk en artistieke praktijk op maandag 9 mei om 12.30 uur. 

Iedereen welkom.

Over:

Jean Bernard Koeman (1964) is beeldend kunstenaar, tentoonstellingsmaker en scenograaf. Hij maakt tekeningen, sculpturen en installaties. Van 1998 tot 2002 was hij de bezielende directeur van W139 in Amsterdam, waar hij meer dan 40 tentoonstellingen met jonge kunstenaars maakte. Als docent was hij vele jaren verbonden aan MAPS (Master of Art in Public Sphere in Sierre, Zwitserland), en het Sandberg Instituut en de Rietveld Academie in Amsterdam. Tegenwoordig is hij als adviseur werkzaam voor de Jan van Eyck Academie in Maastricht en als promotor voor het PhDArts-doctoraatsprogramma van de Universiteit Leiden. Hij is als scenograaf betrokken bij Les Ballets C. de la B. / Gent en het Toneelhuis in Antwerpen. Verder is hij kunstverzamelaar, wereldreiziger en cultureel onderzoeker tout court.


Koeman bouwde de laatste jaren installaties en architecturale integraties in musea en kunstinstellingen in IJsland, Kosovo, Duitsland, Finland, China, Albanië, Zuid-Korea, Turkije, Zwitserland, Nederland en België. De installaties vinden hun oorsprong in taal en architectuur. Het zijn monumentale en ruimtevullende bouwsels in hout of metaal en een veelheid aan andere materialen, gelardeerd met details in een ensemble van foto’s, teksten en tekeningen. Koeman vindt zijn energie en inspiratie in de erfenis van het Modernisme, Avant Garde muziek, literatuur en in de (kunst)geschiedenis, en bij grootmeesters als Broodthaers, Manzoni, Buckminster-Fuller, Smithson en Breughel. Hij maakt bouwsels met menselijke eigenschappen.

Belangrijke uitgangspunten voor het werk zijn de zelfbenoemde noties Genuine Fiction, Syncopated Structures, Eloquent Parcours en Mental Architecture. In een overzicht in Gent en Parijs toonde hij een vijftal monumentale installaties onder de titels Observatory Crest en A Reinforced Axonometry. Er verschenen de laatste jaren een aantal boeken van en over zijn werk; Wij Bouwen Nieuwe Zinnen en Everything Beautiful is Far Away.  

 

 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief