kunstenaar en theatermaker Nick Steur start artistiek onderzoek

De internationaal opererende theatermaker Nick Steur gaat de komende twee seizoenen (2015-16 en 2016-17) aan de slag vanuit Maastricht. Het Fonds Podiumkunsten kent hem hiervoor €100.000 toe i.hk.v de subsidieregeling 'Nieuwe Makers'. De aanvraag werd ingediend met steun van SoAP, sociaal & artistiek platform en de Hubert van Eyck Academie - de onderwijskant van de Van Eyck  - en kunstenwerkplaats workspacebrussels. De aanvraag van Nick Steur kreeg op alle vier de criteria de hoogste quotering.

Dankzij de subsidie kan Steur een tweejarig artistiek onderzoek aangaan onder begeleiding van de Van Eyck en workspacebrussels dat zal resulteren in twee voorstellingen: in 2016 gaat de openluchtvoorstelling ‘A piece of 2’ in première (SPRING, Utrecht) en in 2017 maakt Nick i.h.k.v. het 25-jarig Verdrag van Maastricht de Europese locatievoorstelling ‘Outdoor Input’. Daarnaast kan hij zijn netwerk op het gebied van performance en beeldende kunst uitbreiden.

Steurs werk bevindt zich op het snijvlak van performance en beeldende kunst. Als meervoudig instituut voor beeldende kunst, ontwerp en reflectie zal Steur in de Van Eyck de kans krijgen zich te ontwikkelen en verdieping te zoeken in een interdisciplinaire omgeving. De Hubert van Eyck Academie, broer van de Jan van Eyck Academie, zal instaan voor de feedback, begeleiding en advies door een op maat gemaakt programma. De Van Eyck kijkt dan ook zeer uit naar de komst van deze bijzondere theatermaker en kunstenaar!

Over Nick Steur:
Nick Steur is afgestudeerd als theatraal performer aan de Toneelacademie Maastricht (2011). Zijn voorstelling FREEZE! waarin hij op onnavolgbare wijze stenen balanceert is wereldwijd een succes. Internationale prijzen kwamen reeds zijn kant op. Sinds dit jaar werkt Nick vanuit broedplaats AINSI om zijn plannen vorm te geven. Sinds 2013 werkt Nick samen met SoAP aan succesvolle projecten. Zijn laatste voorstelling ‘A Piece of Time’ kreeg twee keer vier sterren (Theaterkant.nl en Volkskrant) en werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs. De jury van het Vlaamse Theaterfestival selecteerde de voorstelling tevens als 1 van de 5 voorstellingen van nieuw talent binnen het programma Circuit X. ‘A Piece of Time’ is hierdoor te zien tijdens het Theaterfestival 2015 en krijgt een uitgebreide tournee. Het ontwikkelingstraject staat in het teken van het uitwerken en inzetten van Nicks unieke werkwijze. Daarnaast leeft de ambitie om met deze interdisciplinaire manier van werken een structurele verandering teweeg te brengen binnen het kunstenveld, zodat hier meer openheid ontstaat en meer mogelijkheden worden gecreëerd voor kunstenaars die zich niet beperken tot één discipline.

Partners:
SoAP
SoAP, sociaal & artistiek platform, is de organisatie van Benoît Vanraes en José Schuringa. SoAP ondersteunt talentvolle theatermakers in hun professionele ontwikkeling. Iedere geselecteerde maker krijgt een traject met ondersteuning op maat; van een beginnend idee, over het vinden van middelen en partners, tot het presenteren en spreiden van de voorstellingen.

workspacebrussels
WSB is een organisatie die jonge kunstenaars door middel van ‘intensive residency’ programma’s, coproducties en coaching bij nieuwe creaties en onderzoeksprojecten ondersteunt. De geselecteerde kunstenaars richten zich op hedendaagse dans, performance of live beeldende kunst. WSB biedt Nick werkruimte met basisuitrusting, dramaturgische ondersteuning en een presentatie platform (Working Title Platform).

Uit het juryrapport:
“Zeer positief is de commissie over de manier waarop in het voorgestelde traject invulling wordt gegeven aan leeractiviteiten waarmee de maker een professionaliseringsslag kan maken in zowel beeldende kunst als performance.”

Met de steun van de provincie Limburg en de gemeente Maastricht

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief