10.01.18 – 14.02.18

Like an Artist

CALL FOR APPLICATIONS
LIKE AN ARTIST

Periode: 1 april tot en met 1 juni 2018

Application deadline: 14 februari 2018 - middernacht

De Van Eyck biedt binnen het project Like an Artist drie werkplekken van ieder een maand aan. Kunstenaars, ontwerpers, schrijvers en makers vanaf 40 jaar (geen bovengrens!) kunnen zich t/m 14 februari aanmelden voor een werkperiode aan de Jan van Eyck Academie.

Het project Like an Artist is een onderzoek naar talentontwikkeling bij oudere kunstenaars in samenwerking met de Universiteit Maastricht. Een belangrijke pijler van het onderzoek is het aanbieden van werkplekken voor mid-career en oudere kunstenaars bij de van Eyck in de periode april tot en met juni 2018.

De geselecteerde kunstenaars werken ieder een maand in de Van Eyck, te midden van 35 tot 40 andere deelnemers (kunstenaars, ontwerpers, architecten, curatoren, schrijvers). De kunstenaars krijgen de beschikking over een eigen studio. De Van Eyck biedt studiobezoeken door (gast)adviseurs; goed uitgeruste Labs (printing & publishing, fotografie/nieuwe media, hout, metaal, een bibliotheek en een Lab voor natuuronderzoek); een publiek programma van lezingen, events, workshops, symposia en tentoonstellingen.

De kunstenaars werken in deze periode aan een specifiek zelf gekozen project waarin zijn/haar kwaliteiten tot uiting komen. Een publiek presentatiemoment is onderdeel van de werkperiode. Daarnaast zijn de kunstenaars beschikbaar voor interviews door de onderzoekers van de Universiteit Maastricht.

De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd tijdens een symposium. Tevens zal er een publicatie verschijnen.
 

VOOR WIE
In aanmerking komt iedere professionele kunstenaar, ontwerper, schrijver en maker vanaf 40 jaar. Kandidaten voelen zich verbonden met de visie van de Van Eyck en staan open voor interactie met andere deelnemers, werknemers en bezoekers. Tevens verlenen de kandidaten hun medewerking aan het onderzoek naar talentontwikkeling i.s.m. de Universiteit Maastricht.


AANMELDINGSPROCEDURE
Je aanmelding gebeurt volledig digitaal en in het Nederlands of Engels. Je vult het online aanmeldingsformulier in, waarin je ook je aanmeldings-pdf kan uploaden. De pdf dient niet groter te zijn dan 10 MB.

Je aanmelding bestaat uit de volgende onderdelen, moeten in één pdf staan, en worden door een duidelijke inhoudsopgave voorafgegaan:
a) een projectvoorstel met de reden en het doel van je verblijf, inclusief een toelichting in welk(e) lab(s) je wilt werken en met wel doel (max. 600 woorden)

b) documentatiemateriaal van recent werk (max. 25 pagina's, 1 à 2 beelden per pagina, waarvan deels werk dat niet ouder is dan 5 jaar)
d ) Curriculum Vitae (max. 2 pagina's)

Voor zeer grote bestanden (zoals filmmateriaal) voer je een link in je pdf in naar een server/website/YouTube/Vimeo, alwaar het bestand bekeken kan worden.

NB
Zorg ervoor dat alle links naar externe sites werken! Controleer de links in de definitieve versie van je pdf voordat je deze upload in het online aanmeldingsformulier. De links naar externe sites moeten blijven werken tot tenminste twee maanden na de deadline.

De inschrijvingskosten bedragen € 25,-. De betaalprocedure is onderdeel van het online aanmeldingsformulier. Wanneer je het formulier hebt ingevuld, word je doorverwezen naar Paypal, alwaar je de inschrijvingskosten kan overmaken. Als je geen Paypalaccount hebt en iemand anders betaalt voor jou: laat het ons direct weten. Stuur een mail naar application@janvaneyck.nl waarin je de naam van de persoon vermeldt die voor jou heeft betaald zodat wij de juiste aanmelding aan de juiste betaling kunnen koppelen. 

Voor vragen: application@janvaneyck.nl / +31 (0)43 325 55 10
 

SELECTIE
Een gezamenlijke commissie van de Universiteit Maastricht en de Van Eyck is verantwoordelijk voor de selectie die begin maart zal plaatsvinden. De uitkomst wordt half maart bekend gemaakt. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
 

GESELECTEERDE KANDIDATEN
De drie geselecteerde kandidaten starten ofwel van 1 april tot 1 mei 2018, of van 1 mei tot 1 juni 2018 aan de Van Eyck. De startdatum wordt door de Van Eyck bepaald.
De kandidaten krijgen:
* een eigen studio
* een productiebudget van €500,-

----

ACHTERGROND
Van Eyck Mirror, het projectbureau van de Van Eyck, organiseerde in december 2013 het symposium Living Like an Artist. Dit symposium belichtte -vanuit het perspectief van professionele oudere kunstenaars- de huidige denkbeelden in de samenleving over ouder worden en ouder zijn. De Hubert van Eyck Academie en Van Eyck Mirror gebruiken het symposium als startpunt voor een nieuw project met de naam Like an Artist​. Het project schijnt een nieuw licht op de unieke levensstijl die kunstenaars hebben en de manier waarop zij omgaan met hieraan gelieerde maatschappelijke vraagstukken. Like an Artist verbeeldt en onderzoekt de waarde van de levens- en werkwijze van kunstenaars voor de samenleving, gekoppeld aan het idee van talentontwikkeling.

 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief