23.05.18

Like an Artist

Op woensdagmiddag 23 mei worden de eerste onderzoeksresultaten van het project Like an Artist gepresenteerd in de Van Eyck.

Like an Artist is een onderzoek naar de levenswijze en talentontwikkeling van kunstenaars in samenwerking met de Universiteit Maastricht. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek was het aanbieden van werkplekken in de van Eyck voor mid-career en oudere kunstenaars in de periode april tot en met mei 2018. 

De drie geselecteerde kunstenaars, Paola Vela (PE), Magdalena Peltzer (NL) en Natascha Rodenburg (NL) werkten ieder een maand aan een zelfgekozen project, te midden van 35 andere deelnemers (kunstenaars, ontwerpers, architecten, curatoren). De kunstenaars kregen de beschikking over een eigen studio en konden gebruik maken van alle Labs, expertise en andere faciliteiten van de academie.

Tijdens hun werkperiode werden zij gevolgd door negen studenten van de Research Master CAST (Cultures of Arts, Science and Technology, Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen, Universiteit Maastricht) in het kader van het vak Joint Research Project. Zij werken rond twee clusters van onderzoeksvragen. In het eerste cluster ligt de nadruk op de rol van instituties en wordt onderzocht waarom talentontwikkeling in de kunst vooral gestimuleerd wordt bij jonge kunstenaars tot een leeftijd van 35/40 jaar. Het tweede cluster focust op de ervaring van de kunstenaars. Oudere kunstenaars stoppen veelal niet met werken, blijven een leven lang leren en richten zich op kennisoverdracht aan jongere generaties. Een van de vragen die onderzocht worden is of hun levenswijze een voorbeeld kan zijn voor anderen en de maatschappij als geheel.

De Research Masterstudenten stellen tijdens deze presentatie hun eerste bevindingen voor aan een klankbordgroep bestaande uit Aagje Swinnen (Universiteit Maastricht), Erik de Jong (Academie Beeldende Kunsten Maastricht), Lex ter Braak (Van Eyck) en Leo Delfgaauw (Academie Minerva). Zij geven feedback op de bevindingen van de studenten. De Like an Artist kunstenaars zijn aanwezig om in een open gesprek bij te dragen aan de discussie. Geïnteresseerden zijn eveneens van harte welkom om zich te mengen in het gesprek.

Daarnaast presenteren Paola Vela, Magdalena Peltzer en Natascha Rodenburg in de projectruimte van de Van Eyck het werk dat is gemaakt tijdens hun werkperiode aan de academie. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 24 mei.


PROGRAMMA
Woensdag 23 mei 2018

13.00 uur: Inloop
13.15 – 13.30 uur: Welkomstwoord Lex ter Braak en inleiding Aagje Swinnen
13.45 – 14.45 uur: Presentaties studenten
14.45 – 15.15 uur: Feedback klankbordgroep en vragen
De voertaal is Engels

15.00 – 17.00 uur: Gelegenheid tot bezoek van de tentoonstelling in aanwezigheid van de kunstenaars, borrel in het Van Eyck café-restaurant
 

U bent van harte welkom op 23 mei in de Van Eyck
Inschrijven kan via: register@janvaneyck.nl

 

KLANKBORDGROEP
Leo Delfgaauw, docent-onderzoeker bij Academie Minerva, Hanzehoogeschool, gepromoveerd in onderzoek gericht op theorie en leerproces van het gevorderde kunstenaarschap.

Aagje Swinnen, Associate Professor, Department of Literature an Art, Maastricht University & Endowed Socrates Chair International Humanism and the Art of Living, University of Humanistic Studies Utrecht, expertise: creativity and ageing.

Erik de Jong, opleidingscoördinator autonome beeldende kunst, Maastricht Academy of Fine Arts and Design, Zuyd Hogeschool

Lex ter Braak, directeur Van Eyck
 

RESEARCH MASTER STUDENTEN
Chiara Carboni
Claryce Gelissen
Haris Arslanovic
Jørgen Hopland
Justine Camps
Laura Barendregt
Lenn Gorissen
Stef Ool
Tessa Groen
 

Like an Artist is een samenwerking tussen Van Eyck Mirror, het projectbureau van de Van Eyck en de Universiteit Maastricht

Mede mogelijk gemaakt door:
Bank Giro Loterijfonds, Edmond Hustinx Stichting

 


Beeld: Magdalena Peltzer, 32 x 24 cm, 2017 

 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief