06.12.19 – 13.12.19

Living Like an Artist

Tussen 6 en 13 december zal Mirror, het projectbureau van de Jan van Eyck, de resultaten van Living Like an Artist tentoonstellen en hierop reflecteren. Dit intensieve onderzoeksproject belicht de woonsituatie van oudere kunstenaars en is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Maastricht en RWTH Aken.

Net als bij het project zelf, worden tijdens de zeven dagen durende tentoonstelling Living Like an Artist maquettes van ideale woonsituaties voor kunstenaars getoond, en daarmee strategieën gepresenteerd voor voortdurende en innovatieve talentontwikkeling, productief ouder worden, creatief wonen en blijvende vitaliteit. Door middel van het analyseren van patronen in de levensstijl van oudere kunstenaars, en de manier waarop die aansluiten op hun habitat en andersom, wordt in Living Like an Artist benadrukt dat je nooit afstand kunt doen van je ware aard. Het project wil erop wijzen dat oudere kunstenaars, ontwerpers, architecten en schrijvers met hun flexibiliteit en doorzettingsvermogen zoveel meer kunnen zijn dan mentoren voor de volgende generaties.

Onderdeel van de tentoonstelling is een presentatie van de opkomende kunstenaar Tineke Kambier met foto’s van de leef- en werkomstandigheden van kunstenaars op leeftijd.

Voorafgaand aan de tentoonstellingsvernissage zijn er presentaties en een publieke discussie waarin dr. Aagje Swinnen en prof. dr. Anne-Julchen Bernhardt nader ingaan op het onderzoek dat zij uitvoerden samen met studenten van de Master Research CAST van de Universiteit Maastricht en de Master Architectuur van de RWTH Aken. Een korte documentaire gemaakt door Richard Dols biedt inzicht in de verschillende woonomgevingen van kunstenaars in een latere fase van hun ontwikkeling. Samen met kunstenaars, studenten en onderzoekers nodigen we u uit om deel te nemen aan een meertalige discussie waarin de bevindingen verder worden uitgewerkt en toegepast op een aantal sociale categorieën. Samen met u willen we de implicaties van concurrentie binnen de kunstwereld onderzoeken en het project plaatsen binnen het hoge tempo van een hedendaagse context.

PROGRAMMA

10.00 u Welkom
10.15 u Presentatie door dr. Aagje Swinnen
10.50 u Vertoning documentaire van Richard Dols
11.05 u Presentatie door prof. dr. Anne-Julchen Bernhardt
11.35 u Publieke discussie / Opening van de tentoonstelling Living Like an Artist
12.15 u Lunch

Living Like an Artist is een voortzetting van het in 2016 georganiseerde project Like an Artist. Meer informatie is hier te vinden.

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief