21.03.15 – 21.06.15

Miek Zwamborn eerste 'writer-in-residence' in Gemeentemuseum Den Haag

Miek Zwamborn is de eerste 'writer-in-residence' in het Haags Gemeente Museum, het schetsboek dat zij n.a.v. deze residentie maakte is tot stand gekomen in het Charles Nypels Lab van de Van Eyck. Vanaf 21 maart ligt het te midden van haar selectie van werken uit de collectie in de tentoonstelling ‘Getemde Hemel’.

Het Gemeentemuseum Den Haag nodigt vanaf 2015 elk half jaar een (inter)nationale schrijver uit als ‘schrijver-in-de-residentie’. De schrijver krijgt carte blanche en mag een half jaar lang struinen door de zalen en depots van het museum. Directeur Benno Tempel: “Ons museum zit vol mooie verhalen. Schrijvers herkennen en vertellen die als geen ander. Bovendien hoop ik dat de schrijvers iets nieuws toevoegen aan de collectie. Dat mag van alles zijn; van poëzie tot proza.” Schrijfster Miek Zwamborn (1974) bijt het spits af. Vanuit haar fascinatie voor oerlandschappen en bijzondere weeromstandigheden ging zij in het museum op zoek naar ‘opgesloten natuur’. Haar gedichten en een selectie van kunstwerken zijn straks te zien in de tentoonstelling ‘Getemde Hemel’.

Schetsboeken, die vielen schrijfster Miek Zwamborn meteen op in het depot van het Gemeentemuseum. Prachtige boeken van onder andere Jacob Maris en Isaac Israëls vol aantekeningen, schetsen en tekeningen. Zwamborn: “Schetsboeken laten je over de schouder van hun makers meekijken, ze lenen hun blik uit. Het zijn hele levendige boeken, waarin je de kunstenaar ziet zoeken, de ene keer behendig, de andere keer twijfelend. Veelal liggen tekeningen over elkaar heen, dan staat er in een hoekje een koe bovenop een zee aan de andere kant van het blad.” Het inspireerde haar tot het maken van haar eigen schetsboek. Vanaf 21 maart ligt het te midden van haar selectie van werken uit de collectie in de tentoonstelling ‘Getemde Hemel’.

Miek Zwamborn is regelmatig in het Charles Nypels Lab van de Van Eyck te vinden, daarnaast heeft zij samen met oud Van Eyck deelnemer Yeb Wiersma afgelopen herfst een 'Wandering Reading' georganiseerd in het Zuid Limburgse Savelsbos.

Meer info: Gemeente Museum

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief