27.10.16 – 28.10.16

Instituting Ecologies Symposium

Van Eyck deelnemer Eloise Sweetman neemt deel aan het Curatorial Fellowship Symposium in de Appel Amsterdam. Ook Van Eyck alumni Inga Meldere, Stefano Faoro en Jason Hendrik Hansma nemen deel. 

Over:

Startend vanuit de vraagstelling ’How Institutions Think’ wordt tijdens dit symposium nader ingegaan op het idee van de (kunst)instelling als ecosysteem en diens relatie tot urgente vraagstukken als klimaatverandering en ecologie. 

Institiuting Ecologies verkent verschillende strategiën van curatoren en kunstenaars die de traditionele tegenstellingen tussen natuur en cultuur en de binnenkant en buitenkant van een instelling trachten te ontstijgen. Kunstenaars, curatoren en onderzoekers introduceren diverse projecten en bespreken wat een ecologisch bewustzijn binnen hun praktijk zou kunnen betekenen. 

Hoe kan de hedendaagse kunst en haar beoefenaars bijdragen aan het huidige debat over de op groei gerichte economie, evenals de impact daarvan op onze leefomgeving, sociale ongelijkheid en klimaatverandering? Hoe kan een ecologisch bewustzijn gestimuleerd worden door middel van hedendaagse kunst en interdisciplinaire projecten? Hoe kunnen kunstinstellingen worden verbeeld die de rechten van de natuur binnen hun modus operandi opnemen? Is de tegenstelling tussen natuur en cultuur – een concept dat ontstaan is binnen de moderniteit – uberhaupt nog relevant binnen deze discussie? Hoe verhoudt het maken van tentoonstellingen zich tot duurzaamheid? Of is de notie van ecologie gewoon het nieuwste modewoord binnen ons hedendaags discours? 

Instituting Ecologies maakt deel uit van het Curatorial Fellowship Programme van de Appel en is samengesteld door Inga Lace, Curatorial Fellow ’15/’16. Dit programma wordt mogelijk gemaakt door Stichting Ammodo. 

Programma:

Donderdag 27 oktober
16.00–16.30 Introductie: A Few Notes on the Previous Endeavors of Art with Ecology, Inga Lace, curator
16.30-17.30 Oil and Philosophy: The Subject Matter, Oxana Timofeeva, schrijver, filosoof
18.00–18.30 Performance Animal Trial van Inga Meldere en Stefano Faoro, kunstenaars

Vrijdag 28 oktober
11.00–12.00 On Necessity for Slow Institutions, Natasha Petresin-Bachelez, curator, schrijver
12.00–13.00 Not Knowing, Eloise Sweetman, curator, schrijver, onderzoeker
13.00–14.00 Jason Hendrik Hansma, kunstenaar, Rotterdam
14.00–15.00 Lunch 
15.00–16.00 The Parasite, Ana Teixeira Pinto, schrijver
16.00–17.00 Jennifer Teets, curator, schrijver en Gregory Castera, co-directeur Council, Paris
17.00–18.30 Workshop: The Mushroom at the End of the World and Beyond
van Simon van der Weele en Hannah Klaubert, onderzoekers

Entree: €7,50 (incl. koffie/thee)
Reserveren: reservation@deappel.nl
Taal: Engels

deappel.nl

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief