Nieuwe Directeur

De Raad van Toezicht van de Van Eyck is verheugd aan te kondigen dat Hicham Khalidi is benoemd tot nieuwe directeur van de Van Eyck, meervoudig instituut voor beeldende kunst, ontwerp en reflectie.

Hicham Khalidi is momenteel associate curator van Lafayette Anticipations in Parijs. Tevens is hij als hoofdcurator verantwoordelijk voor de eerste Rotterdam Triënnale (2020). Eerder was hij hoofd tentoonstellingen in STUK, Leuven en directeur en artistiek leider van TAG, Den Haag. Als curator werkte Khalidi voor de groepstentoonstelling ACT II van de Sharjah Biënnale in Beiroet (2017), de Sydney Biënnale (2016) en was hij hoofdcurator van de Marrakech Biënnale (2014).

De Raad van Toezicht heeft er alle vertrouwen in dat Hicham Khalidi de internationale positie van de Van Eyck als topinstituut zal bestendigen. Zijn resolute keuze voor interdisciplinariteit, uitwisseling en verbinding en zijn ondernemingszin sluiten aan bij de academie en zullen haar naar nieuwe hoogtes voeren.

Hicham Khalidi: “ik kijk ernaar uit om in samenwerking met het sterke Van Eyck team de ingezette weg naar een open, diverse en internationaal aansprekende postacademische instelling te vervolgen.”

Hicham Khalidi zal op 1 oktober in dienst treden. Hij volgt Lex ter Braak op die 28 juni afscheid nam van de Van Eyck.

De selectiecommissie bestaande uit vertegenwoordigers van de Raad van Toezicht, het personeel en de adviseurs van de Van Eyck, stemde unaniem voor de voordracht van Khalidi als nieuwe directeur.

 

CV HICHAM KHALIDI
Hicham Khalidi (MA, 1972) is sinds 2015 associate curator van Lafayette Anticipations (Fondation d’entreprise Galeries Lafayette) in Parijs. Hij is daar betrokken bij de toekenning van opdrachten in de disciplines kunst, design en mode. Tevens is hij als hoofdcurator verantwoordelijk voor de eerste Rotterdam Triënnale die zal plaatsvinden in 2020. In de periode 2013-2015 stond hij in voor de programmering van tentoonstellingen en het Artefact Festival in STUK, Huis voor Dans, Beeld en Geluid in Leuven. Van 2003 tot 2011 was hij directeur en artistiek leider van TAG, platform voor hedendaagse kunst en muziek in Den Haag. In 1997 startte hij modeconceptstore Concrete. Khalidi was curator van de groepstentoonstelling ACT II van de Sharjah Biënnale in Beiroet 2017, trad op als curatorial attaché voor de Sydney Biënnale in 2016 en was hoofdcurator van de Marrakech Biënnale in 2014. Khalidi zetelt in verschillende besturen en jury’s en treedt op als adviseur voor onder meer de Raad voor Cultuur, het Fonds Creatieve Industrie en het Prins Claus Fonds. Hicham Khalidi woont in Brussel.

 

Foto: Werner Mantz Lab

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief