27.09.18

Reading Group: Magie en Sociale Constructies

Met veel plezier nodigt het Pierre Kemp Lab en het Jac. P. Thijsse Lab U uit voor de tiende editie van de maandelijkse Reading Group. Deze maakt deel uit van een nieuwe serie over Magie en Religie. Deze eerste sessie in de reeks gaat over Magie en Sociale Constructies en gaat in op hoeverre angst voor het onbekende (het bovennatuurlijke), -vooral in relatie tot gender en sociale klasse-, heeft bijgedragen aan een verandering van de macht (het patriarchaat) en aan het systeem (kapitalisme). De geselecteerde teksten schetsen een socio-historisch kader waar vanuit we vervolgens gezamenlijk het politieke potentieel van het bovennatuurlijke in de 21e eeuw zullen verkennen.

De teksten die we zullen bespreken zijn:

1. Silvia Federici. Caliban and the Witch. Chapter 'The Great Witch-hunt in Europe' (page 163-206).

2. Michael Taussig. Devil and commodity fetishism in South America. Chapter 5 'The Devil and the Cosmogenesis of Capitalism' (page 93-111).

3. Anna Colin. Witches - Hunted Appropriated Empowered Queered. Chapter 2 'Primitive Accumulation and Witch-hunts: Past and Present' (page 128-134).

Voor wie geïnteresseerd is in het onderwerp; onze andere twee centrale referenties voor de serie over Magie en Religie zijn 'Supernatural Agents, why we believe in souls, gods, and Buddhas' by Ilkka Pyysiäinen en 'A General Theory of Magic' by Marcel Mauss, beide beschikbaar op de van Eyck bij het Pierre Kemp Lab.

De geselecteerde teksten zijn bijgesloten en de voertaal voor de Reading Group is Engels.

De Reading Group vindt plaats op donderdag 27 september van 18.00-20.30 in de tuin van het Jac. P. Thijsse Lab

Deelname is gratis, aanmelding verplicht via: yasmine.ostendorf@janvaneyck.nl

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief