Rosan Hollak - Wanderlust

Schrijver Rosan Hollak verbleef als writer-in-residence een maand aan de Van Eyck; een gezamenlijke uitnodiging van de Van Eyck en het Nederlands Letterenfonds in het kader van het programma Wanderlust dat talentontwikkeling in internationale context promoot. Haar dagelijkse route door Maastricht op weg naar de academie legde zij vast in een fotoverslag.

Wanderlust, wat betekent dat eigenlijk? Treklust? Reislust? Of is de betekenis misschien kleiner? Gaat het erom dat je, stap voor stap, om je heen kijkt en de kleine dingen ziet waar je als gehaaste stedeling geen oog meer voor hebt? 

Halverwege de maand september en begin oktober struinde ik - in het kader van het 'Wanderlust'-programma van het Letterenfonds - tijdens mijn dagelijkse route naar de Jan van Eyck Academie  door de straten van Maastricht en richtte mijn Hipstamatic-camera op de details.

Wat leerde ik van Maastricht? Dat er veel brievenbussen zijn, dichtgekit in muren, waar een postbode met geen mogelijkheid nog een brief door krijgt, dat er op een zonnige dag een intrigerend schaduwspel te zien is op delen van de oude stadsmuur, dat sommige Maastrichtenaren het niet raar vinden om, naar goed Cubaans gebruik, jarenlang oude spullen in een winkeletalage te laten verstoffen, dat het mooiste uurtje op de Sint Servaasbrug rond 8.15 uur 's ochtends is, wanneer de mist nog niet is opgetrokken, dat je in de stad ambachtslieden kunt ontdekken die al jaren hun vak uitoefenen, zoals de vioolbouwer in de Hondstraat, en dat je met de fiets maar even een paar minuten buiten de stad hoeft te rijden om je al op het Franse platteland te wanen. En ik kan nog wel even doorgaan, maar laat de foto's voor zich spreken. Het was een prachtige herfstmaand.

Rosan Hollak

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief