24.08.18 – 01.10.18

RURBAN. Landscapes on the move

CALL FOR APPLICATIONS

RURBAN. Landscapes on the move 
Fotografie Masterclass

Deadline: 1 oktober 2018

Meld je aan via dit aanmeldingsformulier

De Werner Mantzstichting en de Hubert van Eyck Academie roepen fotografen, beeldend kunstenaars en ontwerpers uit Nederland en daarbuiten op om het veranderende rurale en urbane landschap in de Euregio Maas-Rijn te onderzoeken en het moment van transitie vast te leggen.
In de fotografie-masterclass RURBAN. Landscapes on the move worden de specifieke transformatieprocessen van stad en land in dit gevarieerde gebied belicht. De masterclass wordt geleid door fotograaf Bas Princen, in samenwerking met adviseurs en fotografen Kim Zwarts en Romy Finke.

THEMA
Het stedelijke gebied en het omringende landschap veranderen door natuurlijke processen, maar vooral door direct menselijk handelen. Als spiegel van de tijd fotografeerde Werner Mantz (1901-1983) in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw in de Euregio het opkomende industriële landschap en het natuurlijke landschap dat daarbij verloren ging. Net als Mantz, neemt de masterclass de Euregio tot werkgebied; het dal van de rivieren de Maas en de Rijn, van Maastricht tot Keulen. Vanuit een hedendaagse perspectief wordt er gekeken naar dit gebied: welke aspecten vinden wij in deze tijd belangrijk om te fotograferen? Welke beelden worden vervolgens gedeeld met anderen? En welke ontwikkelingen zet de fotografische blik hiermee weer in gang? In de masterclass worden deze thema’s behandeld en aan het publiek getoond tijdens een tentoonstelling in de Van Eyck in 2019. Een selectie van het werk wordt vervolgens ook getoond in de tentoonstellingsruimte van het Elisabeth Strouven Fonds in Maastricht.

OPZET
De masterclass start in november 2018. Deelnemers aan de masterclass werken gezamenlijk toe naar de tentoonstelling die in juni 2019 zal worden geopend in de Van Eyck. In totaal komen de deelnemers drie keer voor enkele dagen naar Maastricht. In de tussentijd werken de deelnemers op afstand –in hun eigen omgeving– verder.

Een eerste oriënterende bijeenkomst is gepland op 5, 6 en 7 november 2018 (overnachtingen op 5 en 6 november) Tijdens deze bijeenkomst presenteren de deelnemers zichzelf en hun werk(wijze). Vervolgens wordt het thema van de masterclass verder uitgediept en maken de deelnemers samen met de master een fieldtrip in de Euregio. Daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag.

Op 17, 18 en 19 april 2019 (overnachtingen op 17 en 18 april) komen de deelnemers weer samen om het werk dat zij in de tussenliggende tijd hebben verricht te bespreken. Ook wordt er dieper ingegaan op de wijze van het presenteren van fotografisch werk.

Op 7, 8 en 9 juni (overnachtingen op 7 en 8 juni) komen de deelnemers naar Maastricht om de masterclass af te sluiten met een tentoonstelling.

VOOR WIE

In aanmerking komt iedere professionele fotograaf, beeldend kunstenaar of ontwerper. Kandidaten voelen zich verbonden met de visie van de Van Eyck en staan open voor interactie met de andere deelnemers.
Er worden 10 deelnemers geselecteerd.

AANMELDINGSPROCEDURE

Je aanmelding gebeurt volledig digitaal en in het Nederlands of Engels. Je vult het online aanmeldingsformulier in, waarin je ook je aanmeldings-pdf kan uploaden. De pdf dient niet groter te zijn dan 10 MB.
Je aanmelding bestaat uit de volgende onderdelen, en staan in één pdf:
a) je motivatie (max. 600 woorden)
b) documentatiemateriaal van recent werk (max. 25 pagina's, 1 à 2 beelden per pagina)

c ) Curriculum Vitae (max. 2 pagina's)

Voor zeer grote bestanden (zoals filmmateriaal) voer je een link in je pdf in naar een server/website/YouTube/Vimeo, alwaar het bestand bekeken kan worden.

SELECTIE

Een samengestelde commissie is verantwoordelijk voor de selectie die begin oktober zal plaatsvinden. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.


GESELECTEERDE KANDIDATEN
De eindresultaten van de masterclass worden gepresenteerd in een tentoonstelling (opening juni 2019).
Deelnemers ontvangen voor de gehele periode een materiaal-en productiebudget van €900. Daarnaast wordt de accommodatie gedurende de bijeenkomsten in Maastricht (drie keer twee overnachtingen) gefinancierd.

KOSTEN
De geselecteerde kandidaten betalen € 250 per persoon als bijdrage aan de masterclass. Dit bedrag dient voor aanvang van de masterclass betaald te zijn. 


Voor vragen: masterclass@janvaneyck.nl / +31 (0)43 325 55 10Met dank aan:
Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof, het Prins Bernard Cultuurfonds en het Mondriaan Fonds


Beeld: Bas Princen, Potteries Series, 2016 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief