30.10.15 – 07.11.15

The Drive of Drawing

Can a drawing escape where it is going? 
- William Kentridge
 
Onderzoek de mogelijkheden van het tekenen, kijk met je hand, speel de rechte lijn uit tegen de serpentine lijn, arceer het vlak, proef het geluk van het potlood, zie hoe je denken je tekenen achtervolgt, de straat op, het hoofd in, het papier uit…. dat en nog veel meer is de masterclass tekenen:

THE DRIVE OF DRAWING onder leiding van Robbie Cornelissen

met de volgende geselecteerde deelnemers:
Arike Gill
Bas Ketelaars
Erik-Jan van der Schuur
Femke Gerestein
Gerbrand Burger
Jeroen Paalvast
Kim Habers
Lenneke van der Goot
Marie van Vollenhoven
Matilde Everaert
Susanna Inglada
Tijs van Bakel

Deze masterclass wordt georganiseerd van 30 oktober t/m 7 november 2015 door de Hubert van Eyck Academie, broer van de Jan van Eyck Academie. In de masterclass word je zes dagen lang uitgedaagd je potlood scherp te slijpen, vrij te zijn, je mogelijkheden te verruimen. Je ontwikkelt je door te doen, door te leren van de master en door elkaar op te stuwen, door het gesprek, de discussie, het vergelijk.

Profiteer van de internationale en tegelijk rustgevende omgeving van de Jan van Eyck Academie, van de deelnemers van over de gehele wereld, van het programma. 

The Drive of Drawing dompelt de deelnemers onder in de wereld van het tekenen, met de bedoeling om met nieuwe inzichten en ervaringen terug te keren naar het eigen atelier.
Een belangrijk uitgangspunt voor de masterclass is het onderzoekende tekenen, de tekening als reis, de improvisatie, het betreden van onbekende domeinen die het eigen kunstenaarschap verruimen. Naast het individuele traject krijgt ook het groepsproces veel aandacht, waarbij individuele, vaststaande ideeën en methoden bevraagd worden. Dit gebeurt vooral door heel veel te maken en daarop te reflecteren. In het proces van tekenen en tekenopdrachten, wordt enerzijds het terrein van het tekenen verder verkend, anderzijds gereflecteerd op de eigen positie. Voor de eindpresentatie maakt iedereen een serie nieuwe werken.

De masterclass zal verschillende fases doorlopen: een kennismaking, een experimenteerfase, een reflecterende tussenfase, het werken naar een presentatie toe en tenslotte de eindpresentatie met een publiek moment.
Twee respondenten zijn uitgenodigd voor de tussentijdse en eindevaluatie: Erik Odijk en Marc Nagtzaam

De Hubert van Eyck Academie is verheugd te kunnen melden dat Deanna Petherbridge, beeldend kunstenaar en auteur van het formidabele, alomvattende boek over de kunst van het tekenen, The Primacy of Drawing, op 5 november om 20.00 uur een lezing zal houden onder de titel Drawing: meaning, process and critique. Zij zal ook met de deelnemers van de masterclass in gesprek gaan.
Daarnaast is er een avond gepland met architecten, kunstenaars en ontwerpers die ingaan op het belang van tekenen voor hun denken en werk. In september is het volledige programma bekend.  

PRAKTISCH:
- 30 oktober – 7 november 2015
- Master: Robbie Cornelissen
- Kosten: 500,- 
- De deelnemers wonen en werken in Nederland en zijn tussen de 24 en 38 jaar
- De deelnemers verblijven voor de periode van de masterclass in Maastricht

De aanmeldingsprocedure is gesloten!
Kunstenaars  met een fascinatie voor tekenen - zowel in technische, conceptuele als theoretische zin - die zich willen verdiepen, leren van de master en hun werk in een open context willen beschouwen en laten ontstaan. Een jury beoordeelt de aanmeldingen.
DEADLINE: 1 AUGUSTUS

Je aanmelding bestaat uit:
 - Het online aanmeldingsformulier 
- 1 PDF met de volgende onderdelen:
1) Een korte motivatiebrief
2) Een Curriculum Vitae (max.  1 pagina)
3) Documentatiemateriaal van recent werk waaruit je liefde voor tekenen blijkt (max. 15 afbeeldingen)

De PDF dient gemaild te worden naar: application@janvaneyck.nl, o.v.v. ' Aanmelding The Drive of Drawing'

The Drive of Drawing wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds 

 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief