11.05.16

Tim Ingold - The Knowing Body


“The properties of materials are not attributes but histories”
 
Op woensdag 11 mei om 20.00 uur is antropoloog Tim Ingold te gast in de Van Eyck. Tim Ingold is uitgenodigd door de Van Eyck en Marres - Huis voor Hedendaagse Cultuur, in het kader van de Spring Sessions - Training the Senses.

Ingold's boeken en artikelen worden door kunstenaars gretig gelezen. Zij stimuleren ons tot het opnieuw waarderen van andere vormen van kennis zoals die van het lichaam. Kennis die het lichaam zich eigen heeft gemaakt en waar we al dan niet bewust naar handelen zoals fietsen, musiceren.

De onderzoeken van Ingold richten zich op de manier waarop we ons deze kennis eigen maken. Daartoe houdt hij fantasierijke workshops waarbij bijvoorbeeld manden worden gevlochten of waarbij studenten gaan vliegeren.
Tim Ingold schrijft over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals mensen en dieren, waarneming, scholing, vaardigheden, perceptie, productie, materialen en wording. Zijn meest recente boek The Life of Lines is een mooi voorbeeld van zijn denken: verhalen waarin lichamen, geesten, landschappen, plaatsbeschrijvingen en percepties met elkaar worden verweven.
Voor Tim Ingold is alles een proces, a life of becoming.
 
Tim Ingold werkte als docent aan de Universiteit van Helsinki, de Universiteit van Manchester en de Universiteit van Aberdeen, waar hij nu een leerstoel in Sociale Antropologie bekleedt en leiding geeft aan de werkgroep Knowing From the Inside. In zijn werk ligt de nadruk op belichaamde vaardigheden van perceptie en handelen binnen de sociale en natuurlijke context van de menselijke ontwikkeling. Dit heeft hem gebracht tot het onderzoek naar het gebruik van lijnen in culturen en naar de relatie tussen antropologie, architectuur, kunst en design. Werken van hem zijn onder meer Lines: A Brief History (2007), The Perception of the Environment (opnieuw uitgegeven in 2011), Being Alive (2011), Making: Anthropology, Archaeology, Art and Architecture (2013) en The Life of Lines (2015).

The Knowing Body

11 mei 2016
Van Eyck auditorium
20.00 – 21.30 uur
10 euro regulier / 5 euro student
Koop je ticket vooraf: beperkt aantal plaatsen beschikbaar!
Koop je ticket hier 

 

Image: Ryan McGinley, Highway, 2007-2008. Particuliere collectie. Courtesy: Ryan McGinley/ Team Gallery

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief