22.03.15

TUB Talks - Joris Lindhout

Van Eyck deelnemer  Joris Lindhout zal zondag 22 maart een presentatie geven in A Tale of a Tub Rotterdam over Deltaworkers, een residency programma gevestigd in New Orleans. Deltaworkers onderzoekt en ziet de Zuidelijke Verenigde Staten als een van de laatst overgebleven mystieke plekken in het Westen. Het programma is opgezet door curator Maaike Gouwenberg en kunstenaar Joris Lindhout na hun eerste bezoek aan de regio in 2010. Gedurende deze reis onderzochten zij het gebied door de lens van Southern Gothic literatuur. Ze dompelde zich onder in de rijke geschiedenis en cultuur van deze plek doorheen de woorden van mensen zoals William Faulkner, Harry Crews, Flannery O’Connor en Tennessee Williams. Gouwenberg en Lindhout besloten zich te vestigen in de Mississippi delta. Sinds maart 2015 wordt Deltaworkers officieel ondersteund door het Mondriaan Fonds en is opgenomen in hun residency programma.
 
In 2014 was kunstenaar Timmy van Zoelen de eerste Deltaworkers resident. Tijdens zijn residency onderzocht hij ideeën rondom ‘Object Oriented Ontology’ en het concept ‘Dark Ecology’ van prof. Timothy Morton. Gedurende deze periode is Van Zoelen aan een nieuwe film begonnen die uitgaat van het Naturalisme en de ontberingen van het alledaagse leven in de regio als een ecologische verstikking toont. Hij gebruikte een buiten proportioneel Monster energy blik als lens voor zijn camera en filmde de moerassen en de olieraffinaderijen die een groot deel van het lokale landschap bepalen.

Van Zoelen en Lindhout introduceren de regio door gebruik te maken van de grote diversiteit aan beelden die er van het landschap zijn gemaakt. Zij zullen een beeld scheppen wat inzicht geeft in het waar en waarom van Deltaworkers.
 
Programma
16:00 uur  Inloop
16:15 uur  Presentatie Timmy van Zoelen
17:00 uur  Introductie Deltaworkers door Joris Lindhout
17:30 uur  Film vertoning Les Statues Meurent Aussi van Chris Marker & Alain Resnais
18:15 uur  Borrel met New Orleans-style Punch
 
Over de kunstenaar & Deltaworkers
Timmy van Zoelen (1982) woont en werkt in Brussel. In 2013 studeerde hij af aan De Ateliers, Amsterdam en in 2011 aan het Piet Zwart Institute, Rotterdam. Van Zoelen’s werk werd getoond in solo en groepstentoonstellingen, waaronder meest recentelijk: Astroturfer, Galerie Fons Welters, Amsterdam (2014); Zamboni for the Moose, Galerie Juliette Jongma, Amsterdam (2014); Blu Heron Social Club, Rotterdam (2013); Bourgeois Leftovers, De Appel, Amsterdam (2013).
 
Joris Lindhout (1981) woont en werkt in Rotterdam. Recentelijk heeft hij de Jan van Eyck Academie afgerond. Hij is mede-oprichter van Deltaworkers en exhibitionist.nl, de online agenda voor hedendaagse kunst in Nederland en Vlaanderen. In zijn kunstpraktijk onderzoekt hij hoe speculatieve fictie kan functioneren als een subversieve culturele strategie.
 
Maaike Gouwenberg (1977) is curator en mede-oprichter van Deltaworkers, gebaseerd in Rotterdam. Vanuit een interesse in performance kunst initieert zij regelmatig projecten die flirten of overlap hebben met theater. In 2010 richtte zij A.P.E. (Art Projects Era) op samen met kunstenaar Keren Cytter.
 
Voor meer informatie: A Tale of a Tub
 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief