27.11.13 – 31.12.69

Van Eyck Mirror - products and concepts Eerste onderzoeksprojecten en start Van Eyck Collection

Van Eyck Mirror - products and concepts is het projectbureau van de Van Eyck. Het bureau verbindt het talent van de deelnemers, de mogelijkheden van de labs en de professionele ondersteuning van de staf, aan maatschappelijke en economische vraagstukken. Zij realiseert in samenwerking met het bedrijfsleven, de overheid, culturele instellingen, kennisinstituten en particulieren, culturele projecten, concepten en producten.

Van Eyck Mirror kent een vliegende start onder leiding van Brigitte Bloksma en heeft op 29 oktober haar eerste multidisciplinaire onderzoeksproject ‘De (on)begrijpelijke overheid’ in samenwerking met de Provincie Limburg voorgesteld tijdens een symposium in de Van Eyck.

Het symposium verwelkomde onder andere Chris Sigaloff, directeur van de denktank voor sociale innovatie Kennisland en Arjan Widlak, directeur Kafkabrigade. Het artistieke onderzoek is vervolgens gestart met een interdisciplinair team van wetenschappers, studenten, kunstenaars, ontwerpers en ambtenaren met het doel nieuwe maatschappelijke producten en diensten te ontwikkelen voor provinciale en lokale overheden. Het onderzoekstraject loopt 8 weken.

Het volgende, langlopende project van Van Eyck Mirror – products and concepts, is Living like an artist. Van Eyck Mirror ontwikkelt en organiseert in samenwerking met de APG Groep, de Gemeente Maastricht, de Provincie Limburg en welzijnsorganisaties, een artistiek project over de kwaliteit van leven na je pensioen waarbij de levenswijze en maatschappelijke betrokkenheid van kunstenaars tot inspiratie dienen. Het startschot zal gegeven worden op 6 december tijdens een seminar met lezingen en interviews met kunstenaars. De key note lezing wordt gegeven door Joan Jeffri, directeur en oprichter van het Research Center for Arts and Culture van het National Center for Creative Aging in Washington D.C. en schrijver van o.a. ‘Still Kicking’. Daarnaast zijn Douwe Draaisma, psycholoog/filosoof en auteur van het boek ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’ en Leo Delfgaauw, curator en onderzoeker verbonden aan het lectoraat Lifelong Learning in Music & the Arts van de RUG aanwezig.

 

Naast haar projecten is Van Eyck Mirror - products and concepts ook een artist-in-residence programma gestart, genaamd Van Eyck Collection. Elk half jaar krijgt een hedendaagse kunstenaar, ontwerper of fotograaf die niet verbonden is als deelnemer aan de Van Eyck, de mogelijkheid een maand lang een product te ontwikkelen in één of meerdere van de vijf labs. Dit product wordt opgenomen in de Van Eyck Collection en zal in oplage worden verkocht. Op deze wijze ontwikkelt Van Eyck een even waardevolle materiële als immateriële collectie, die niet alleen de potentie van de Labs en het creatief kapitaal van de Van Eyck verbeeldt maar hiermee tegelijkertijd een nationaal en internationaal publiek aan zich verbindt. Fotograaf Johannes Schwartz heeft afgelopen september de spits af te bijten. Hij heeft een reeks stencildrukken gemaakt onder de noemer Schnitt waarvan een gebundelde versie zal verschijnen. De presentatie van deze eerste aanwinst van de Van Eyck Collection zal plaatsvinden van 9 januari (opening) t/m 7 februari in de Van Eyck.

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief