13.12.19

Vandana Shiva

Op 13 december om 14.00 u zal de prominente Indiase geleerde en ecofeminist dr. Vandana Shiva (1952) een lezing geven over voedselsoevereiniteit en andersglobalisme.

Locatie: Auditorium van de Jan van Eyck
Gratis toegang

Als je er bij wil zijn, kan je een mailtje sturen naar liva.nagle@janvaneyck.nl

 

!!! IMPORTANT !!!
Due to high interest in the lecture and limited space available in the auditorium, Dr Shiva’s lecture will be live-streamed in different locations throughout the building – the meeting room and the basement. The seating arrangement is still organized by the first come, first served principle, but please note that for safety reasons and in order to avoid overcapacity, a limited amount of tickets will be given out at the entrance of the building from 12:00 – 14:00.  The colour of your ticket will indicate the location of your seat. The doors will close at 14:00. 

 

Dr. Vandana Shiva is wetenschapper, milieustrijder, activist en auteur van meer dan 20 publicaties waarin zij de moderne landbouwmethodes aan de kaak stelt en verschillende, door de overheid opgelegde manipulatietechnieken aan het licht brengt. In haar werk geeft dr. Shiva uitleg over de methodologieën achter het decentraliseren van voedselbeleid – van overheid naar bedrijfsleven – en laat zij zien hoe de grote multinationals disproportioneel veel profijt hebben van decentralisatie. Behalve een zaadbank, richtte dr. Shiva in het belang van de voedselzekerheid in 1991 de nationale beweging Navdanya (wat negen zaden, of nieuw geschenk betekent in het Hindi) op om de diversiteit en integriteit van levende materie te beschermen. Omdat zij de neoliberalisering van de (Indiase) landbouw ter discussie stelt, kwam dr. Shiva in aanraking met de machtigste multinationals uit de voedselindustrie, zoals Monsanto en Cargill; de rechtszaak die zij aanspande tegen Monsanto is inmiddels legendarisch.

Als dochter van een bosbeheerambtenaar en een boer, groeide dr. Shiva op in Dehra Dun, nabij de uitlopers van het Himalayagebergte. In 1976 behaalde zij een mastergraad in wetenschapsfilosofie aan de Universiteit van Guelph in Ontario (Canada). Shiva is tevens opgeleid als fysicus. In 1982 was zij oprichter van de Research Foundation for Science, Technology and Ecology, een onafhankelijk instituut gewijd aan hoogstaand en onafhankelijk onderzoek waarin de belangrijkste ecologische en sociale problemen van deze tijd aan de orde worden gesteld. In 2001 opende ze Bija Vidyapeeth, een school en biologisch boerenbedrijf waar maandlange cursussen worden aangeboden op het gebeid van duurzaam leven en landbouw.

Als activist heeft dr. Shiva bijgedragen aan fundamentele veranderingen in de praktijken en paradigma’s van landbouw en voedsel. Haar boeken The Violence of Green Revolution en Monocultures of the Mind zijn standaardwerken geworden voor het aanvechten van het dominante paradigma van niet-duurzame, reductionistische landbouwpraktijken. Dr. Shiva is oprichtend bestuurslid van veel belangrijke organisaties, waaronder het International Forum on Globalisation en Diverse Women for Diversity. In 2003 werd ze door Time Magazine uitgeroepen tot milieuheld. Ook won ze in 1993 de Right Livelihood Award en in 2010 de Sydney Peace Prize.

*This event is part of a tour; Dr. Shiva is also delivering a lecture on 12 December at KASK, Gent (BE), and on 14 December at KVS, Brussels (BE), where Marente van der Valk - the Jan van Eyck alumna and the coordinator of the Food Lab - will act as a moderator. 

Image:  Eco Trust

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief