15.09.17 – 07.11.17

Vroman Fellowship

CALL FOR APPLICATIONS
VROMAN FELLOWSHIP

15 september – 7 november 2017

Application deadline: 7 november MIDDERNACHT

De Van Eyck biedt in samenwerking met de Vroman Foundation een werkperiode van 6 maanden aan. Kunstenaars, ontwerpers, schrijvers en makers die in de geest van de veelzijdige Leo Vroman (1915-2014)  werken op het snijvlak van kunst en wetenschap kunnen zich t/m 7 november aanmelden voor een Vroman Fellowship.

“I am sure there is a beauty in our world that has not yet been shown and could not be expressed without either one of these two fields.” Leo Vroman 2012.

De Vroman-fellow werkt een half jaar in de Van Eyck, van april - september 2018, te midden van 35 tot 40 andere deelnemers (kunstenaars, ontwerpers, architecten, curatoren). De fellow krijgt de beschikking over een eigen studio en appartement. De Van Eyck biedt studiobezoeken door (gast)adviseurs; goed uitgeruste Labs (printing & publishing, fotografie/nieuwe media, hout, metaal, een bibliotheek en een Lab voor natuuronderzoek); samenwerkingsprojecten met maatschappelijke partners en partners uit de wetenschap en kunst; een publiek programma van lezingen, events, workshops, symposia en tentoonstellingen.

De fellow maakt in deze periode nieuw werk waarin zijn/haar grensverleggende kwaliteiten tot uiting komen. Een publiek presentatiemoment is onderdeel van de werkperiode.

 

VOOR WIE
De Vroman Fellow is een (inter)nationale kunstenaar-wetenschapper-schrijver-dichter die binnen de multidisciplinaire denk-, leef- en werkomgeving van de Van Eyck floreert en zijn of haar werk verder ontwikkelt. Kandidaten voelen zich verbonden met de (humane) attitude en visie van de wetenschapper, schrijver en kunstenaar Leo Vroman en  combineren in hun werk  verschillende disciplines op volstrekt eigen wijze.

* Wanneer je je hebt aangemeld via de reguliere Call for Applications, en je denkt ook voor dit fellowship in aanmerking te komen, kun je dit aangeven door een mail te sturen naar solange.roosen@janvaneyck.nl Wij zullen jouw aanmelding voor een werkperiode aan de Jan van Eyck Academie dan ook meenemen in de selectieprocedure van de Vroman Fellow.

 

AANMELDINGSPROCEDURE
Je aanmelding gebeurt volledig digitaal en in het Engels. Je vult het online aanmeldingsformulier in, waarin je ook je aanmeldings-pdf kan uploaden. De pdf dient niet groter te zijn dan 10 MB.

Je aanmelding bestaat uit de volgende onderdelen, moeten in één pdf staan, en worden door een duidelijke inhoudsopgave voorafgegaan:
a) een projectvoorstel met de reden en het doel van je verblijf (max. 500 woorden)
b) documentatiemateriaal van recent werk (max. 25 pagina's, 1 à 2 beelden per pagina, werk mag niet ouder zijn dan 5 jaar)
d ) Curriculum Vitae (max. 2 pagina's)

Voor zeer grote bestanden (zoals filmmateriaal) voer je een link in je pdf in naar een server/website/YouTube/Vimeo, alwaar het bestand bekeken kan worden.

NB
Zorg ervoor dat alle links naar externe sites werken! Controleer de links in de definitieve versie van je pdf voordat je deze upload in het online aanmeldingsformulier. De links naar externe sites moeten blijven werken tot tenminste twee maanden na de deadline.

De inschrijvingskosten bedragen € 65,-. De betaalprocedure is onderdeel van het online aanmeldingsformulier. Wanneer je het formulier hebt ingevuld, word je doorverwezen naar Paypal, alwaar je de inschrijvingskosten kan overmaken.

Voor vragen: application@janvaneyck.nl

SELECTIE
Een gezamenlijke commissie van de Vroman Foundation en de Van Eyck is verantwoordelijk voor de selectie die in december zal plaatsvinden. De uitkomst wordt half december bekend gemaakt.

 

GESELECTEERDE KANDIDAAT
De geselecteerde Vroman Fellow kan in april 2018 starten aan de Van Eyck.
De fellow krijgt:
* een eigen studio
* een appartement
* een stipendium van €900,- per maand
* een productiebudget van €1000,-

----

Vroman Foundation
De Vroman Foundation beheert een belangrijk deel van de nalatenschap van Leo en Tineke Vroman. Met exposities, lezingen en theatervoorstellingen brengt de Vroman Foundation het rijke en veelzijdige oeuvre onder de aandacht. Daarnaast wordt het talent van jonge kunstenaars en wetenschappers gestimuleerd die werken zoals Vroman dat deed:  nieuwsgierig, grensoverschrijdend, onderzoekend en eigenzinnig.
www.vromanfoundation.com

Leo Vroman
Leo Vroman (1915-2014) die zichzelf een ‘wetenschapsmannetje’ noemde, was dichter, bioloog en tekenaar, en een van de meest veelzijdige kunstenaars van zijn tijd. Hij vluchtte in WO II uit Nederland en vestigde zich later in New York. In de VS werd hij vooral bekend als wetenschapper, in Nederland als dichter. Hij schreef een rijk oeuvre waarvan met name zijn poëzie tot de hoogtepunten van de Nederlandse literatuur gerekend wordt.
www.literatuurmuseum.nl/verhalen/leo-vroman
 

 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief