01.07.19 – 01.10.19

Vroman Fellowship 2020

CALL FOR APPLICATIONS
VROMAN FELLOW

1 juli – 1 oktober 2019

Application deadline: 1 Oktober 2019

De Jan van Eyck Academie biedt samen met de Vroman Foundation voor de tweede keer het Vroman Fellowship aan. Kunstenaars, ontwerpers en schrijvers die werken op het snijvlak van kunst en wetenschap kunnen zich aanmelden voor een werkperiode van 6 maanden in de Jan van Eyck Academie.

In de geest van de veelzijdige dichter, schrijver, beeldend kunstenaar, bioloog en hematoloog Leo Vroman (1915-2014), krijgt de fellow de kans om van mei – oktober 2020 te werken in de veelzijdige omgeving van de academie. De fellow werkt aan zijn eigen project, te midden van andere internationale deelnemers uit verschillende disciplines en culturen.

De Jan van Eyck Academie biedt de fellow de expertise van de Labs (Printing & Publishing, fotografie/nieuwe media, hout, metaal, een bibliotheek, een Food Lab en een Lab voor natuuronderzoek); studiobezoeken van (gast)adviseurs; de kans om deel te nemen aan samenwerkingsprojecten; een programma van events, lezingen, workshops, conferenties en tentoonstellingen om bij te wonen en/of zelf te organiseren.

De fellow krijgt de beschikking over een eigen studio en appartement.

De fellow maakt in deze periode nieuw werk waarin zijn/haar grensverleggende, multidisciplinaire werkwijze tot uiting komt. Een publiek presentatiemoment is onderdeel van de werkperiode.
 

VOOR WIE
Het Vroman Fellowship staat ter beschikking aan een (inter)nationale kunstenaar/wetenschapper met een nieuwsgierige, onderzoekende blik die binnen de interdisciplinaire denk-, leef- en werkomgeving van de academie op zijn/haar plek is en zich verder kan ontwikkelen.

Kandidaten voelen zich verbonden met de humane attitude en brede visie van de wetenschapper, schrijver en kunstenaar Leo Vroman en combineren in hun werk  verschillende disciplines op volstrekt eigen wijze.

 

AANMELDINGSPROCEDURE
Je aanmelding gebeurt volledig digitaal en in het Engels. Je vult het online aanmeldingsformulier in, waarin je ook je aanmeldings-pdf kan uploaden. De pdf dient niet groter te zijn dan 10 MB.

Je aanmelding bestaat uit de volgende onderdelen, moeten in één pdf staan, en worden door een duidelijke inhoudsopgave voorafgegaan:
a) een projectvoorstel, inclusief de motivatie om in aanmerking te komen voor het Vroman Fellowship (max. 500 woorden)
b) documentatiemateriaal van recent werk (max. 25 pagina's, 1 à 2 beelden per pagina, werk mag niet ouder zijn dan 5 jaar)
d ) Curriculum Vitae (max. 2 pagina's)

Voor zeer grote bestanden (zoals filmmateriaal) voer je een link in je pdf in naar een server/website/YouTube/Vimeo, alwaar het bestand bekeken kan worden.

NB:
Zorg ervoor dat alle links naar externe sites werken! Controleer de links in de definitieve versie van je pdf voordat je deze upload in het online aanmeldingsformulier. De links naar externe sites moeten blijven werken tot tenminste twee maanden na de deadline.

De inschrijvingskosten bedragen € 70,-. De betaalprocedure is onderdeel van het online aanmeldingsformulier. Wanneer je het formulier hebt ingevuld, word je doorverwezen naar Paypal, alwaar je de inschrijvingskosten kan overmaken.

 

SELECTIE
Een gezamenlijke commissie van de Vroman Foundation en de Jan van Eyck Academie is verantwoordelijk voor de selectie. De uitkomst wordt half december bekend gemaakt.

 

GESELECTEERDE KANDIDAAT
De geselecteerde Vroman Fellow kan in mei 2020 starten.

De fellow krijgt:
* een eigen studio
* een appartement
* een stipendium van €900,- per maand
* een productiebudget van €1000,-

 

VROMAN FOUNDATION
De Vroman Foundation beheert een belangrijk deel van de nalatenschap van Leo en Tineke Vroman. Met exposities, lezingen en theatervoorstellingen brengt de Vroman Foundation het rijke en veelzijdige oeuvre van Leo Vroman onder de aandacht. Daarnaast wordt het talent van jonge kunstenaars en wetenschappers gestimuleerd die werken zoals Vroman dat deed: nieuwsgierig, grensoverschrijdend, onderzoekend en eigenzinnig.
www.vromanfoundation.com
 

LEO VROMAN
Leo Vroman (1915-2014) die zichzelf een ‘wetenschapsmannetje’ noemde, was dichter, bioloog en tekenaar, en een van de meest veelzijdige kunstenaars van zijn tijd. Hij vluchtte in WO II uit Nederland en vestigde zich later in New York. In de VS werd hij vooral bekend als wetenschapper, in Nederland als dichter. Hij schreef een rijk oeuvre waarvan met name zijn poëzie tot de hoogtepunten van de Nederlandse literatuur gerekend wordt.
www.literatuurmuseum.nl/verhalen/leo-vroman

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief