07.03.18

Werkbezoek Koningin Máxima

Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht op woensdag 7 maart de Van Eyck. Zij sprak over het belang van talentontwikkeling in de kunst en ontmoette kunstenaars in hun atelier op de vooravond van de jaarlijkse Open Studios van de Van Eyck.

Koningin Máxima bracht een werkbezoek aan de Van Eyck om zich te oriënteren op de verschillende mogelijkheden die er in Nederland zijn om artistiek talent te ontwikkelen en de bijzondere positie van de postacademies daarbinnen. De unieke, interdisciplinaire opzet van de Van Eyck diende daarbij als voorbeeld.
Naast gastheer Lex ter Braak, directeur van de Van Eyck, was ook Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds aanwezig om koningin Máxima hierover te informeren. Tijdens een ronde tafelgesprek werd onder leiding van Lex ter Braak en Birgit Donker gesproken over talentontwikkeling in de beeldende kunst, de aanpak van de Van Eyck, de samenwerking met musea en onderwijs en cultureel ondernemerschap. Gesprekspartners aan tafel waren: Stijn Huijts – directeur Bonnefantenmuseum, Liesbeth Bik – kunstenaar, curator en Van Eyck adviseur, Ruth Benschop – Lector Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, Zuyd Hogeschool, Van Eyck alumni Simon Wald-Lasowski en Urok Shirhan, Theo van Ballegooy – bestuurssecretaris Elisabeth Strouven Stichting, Huib Haye van der Werf – hoofd artistiek programma Van Eyck, Pieternel Fleskens – hoofd Hubert van Eyck Academie en Boudewijn Cox – zakelijk leider Van Eyck.

Vervolgens bracht de koningin een bezoek aan de centrale Open Studios tentoonstelling Point-Loops-Blooming en sprak met de curatoren Bernke Klein Zandvoort (NL) en Rodrigo Red Sandoval (MX), waarna Koningin Máxima deelnemers bezocht in hun studio: Guido Yannitto (AR), Hagen Verleger (DE), Julius Heinemann (DE), Poku Mensah (GH), Alexandra Philips (US), De Onkruidenier (NL) en Giuseppe Licari (IT). Zij toonden hun artistieke projecten die zij de komende drie dagen tijdens de Open Studios van de Van Eyck zullen presenteren aan het publiek.

De Van Eyck dankt Koningin Máxima van harte voor dit bijzondere bezoek en haar betrokken belangstelling voor het instituut en zijn kunstenaars.

Link naar artikel NRC: 1 en 2 en 3
Link naar artikel Volkskrant 
Link naar artikel De Limburger: 1 en 2
Link L1 TV

 

Foto's: Harry Heuts

 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief