30.10.16

What About a Garden

Buitenplaats Kasteel Wijlre en de Van Eyck nodigen u van harte uit voor de finissage van het project What About a Garden op zondag 30 oktober van 14:30u tot 16:30u bij buitenplaats Kasteel Wijlre.

Op deze middag sluiten we het project op feestelijke wijze af met onder andere een presentatie van de onderzoeksresultaten van Stefan Cools en een muzikale opvoering van Solo Song for basklarinet/klarinet –The Motion Caused– (2016), een compositie van Ig Henneman geïnspireerd op het gedicht Tuin van Anneke Brassinga. Dit muziekstuk wordt opgevoerd door Fie Schouten.

Het interdisciplinaire project What About a Garden is gestart in april en bestaat uit een tentoonstelling in het Koetshuis van buitenplaats Kasteel Wijlre met o.a. werk van alumni van de Van Eyck Jason Hendrik Hansma, Stefan Peters en Alessandro Bertelle, routes in de tuin door Sanne Vaassen en Stefan Cools, een interventie in de orchideeënkas van het kunstpaviljoen Hedge House door Stefan Cools, een (eenmalige) literaire route door verborgen tuinen in Maastricht met voordrachten van Anneke Brassinga, Emma Crebolder en Wiel Kusters, en een serie educatieve activiteiten. Al deze onderdelen onderzoeken de betekenis die de tuin heeft in ons denken en handelen.

 

-----

Op zondag 10 april opende het project What About a Garden  - een initiatief van buitenplaats Kasteel Wijlre en de Van Eyck Maastrichtin het koetshuis van buitenplaats Kasteel Wijlre. What About a Garden presenteert nu haar programma voor de zomer.

In het interdisciplinaire project What About a Garden wordt de betekenis die de tuin heeft in ons denken en handelen onderzocht. Het project bestaat uit een tentoonstelling in het Koetshuis van buitenplaats Kasteel Wijlre met bijdragen van drie deelnemers van de Jan Van Eyck Academie: Jason Hendrik Hansma, Alessandro Bertelle en Stefan Peters. Kunstenaars die ieder op hun eigen wijze gefascineerd zijn door het idee van een tuin. In de tentoonstelling wordt hun werk vervlochten met werken uit de (voormalige) kunstcollectie Eijck, een bruikleen van het Bonnefantenmuseum.

Daarnaast zijn er routes van beeldend kunstenaars Stefan Cools en oud Van Eyck deelnemer Sanne Vaassen door de tuin van de buitenplaats, de poëziewandeling The Hidden Garden door Maastricht, een educatieprogramma voor basisscholen en een reeks artistieke interventies door verschillende gemeentes in Zuid-Limburg. Met presentaties, routes, interventies en een educatieprogramma toont What About a Garden hoe de tuin het leven en werk van kunstenaars, schrijvers en filosofen beïnvloedt. Parallel aan de tentoonstelling presenteert Stefan Cools in de orchideënkas van het Hedge House zijn lab van inheemse vlindersoorten en zijn artistieke onderzoek naar vlinders en hun residu.

Programma t/m oktober:

28 juni (avond)
The Hidden Garden
Poëziewandeling door de binnenstad van Maastricht waarbij in drie privé en publieke tuinen dichters Anneke Brassinga, Emma Crebolder en Wiel Kusters voorlezen uit hun werk. Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met het Centre for Contemporary Writing van Universiteit Maastricht.

3 juli, 14:30
Presentatie Geurroute door Sanne Vaassen i.s.m. Tanja Schell (GEURLAB)
Beeldend kunstenaar Sanne Vaassen heeft in samenwerking met Tanja Schell een route ontwikkeld voor het project What About a Garden. Zij hebben zich laten inspireren door de tuin van de buitenplaats. De route is gebaseerd op de geuren die de tuin met haar planten, bomen, bloemen, struiken en kruiden voortbrengt. Deze middag zal Sanne Vaassen de route met publiek afleggen. Na 3 juli is de route zelfstandig door bezoekers van de buitenplaats af te leggen.

25 september (middag)
Performance The E-Garden, Alessandro Bertelle i.s.m. Natalie Welsh

Beeldend Kunstenaar Alessandro Bertelle is één van de drie oud-deelnemers van de Van Eyck Maastricht wiens werk wordt getoond in de tentoonstelling What About a Garden in het Koetshuis. Samen met Natalie Welsh presenteert hij een interactieve yoga-performance die mens, machine en natuur verbindt.

September
Educatieprogramma ism Stefan Cools

Na de start van het nieuwe schooljaar gaat het educatieprogramma voor basisscholen van start. Het programma vindt onder meer plaats in samenwerking met beeldend kunstenaar Stefan Cools. In het kader van het project What About a Garden presenteert Cools tevens een tijdelijk vlinderlab in de orchideeënkas van het Hedge House. Cools heeft speciaal voor het educatieprogramma de Vlindermobiel ontwikkeld; een mobiel vlinderlab waarmee hij kinderen op scholen en andere locaties  mee kan nemen in zijn onderzoek naar rupsen, vlinders en waardplanten. Voor meer informatie zie http://www.stefancools.nl/

30 oktober
Finissage
Op 30 oktober, de laatste dag van What About a Garden, wordt het project én het seizoen bij buitenplaats Kasteel Wijlre op feestelijke wijze afgesloten. 

--

What about a Garden is een samenwerking tussen buitenplaats Kasteel Wijlre, de Hubert van Eyck Academie en het Centre for Contemporary Writing (Universiteit Maastricht).

Het project toont gedurende een half jaar werk van:
Jason Hendrik Hansma, Alessandro Bertelle, Stefan Peters, Stefan Cools, Sanne Vaassen, Donald Judd, Ger van Elk, Mitja Tusek, Ewerdt Hilgemann, Joëlle Teurlinckx, Niek Kemps, Nicholas Pope en Richard Long

Het volledige programma is hier te vinden

Over buitenplaats Kasteel Wijlre:

Buitenplaats Kasteel Wijlre is een kunstinstelling waar hedendaagse kunst en architectuur samenkomen met cultureel erfgoed en natuur. De buitenplaats presenteert grotere en kleinere tentoonstellingen, interdisciplinaire projecten, events en educatieve activiteiten in het hedendaagse kunstpaviljoen Bonnefanten Hedge House, het koetshuis en de tuin. Kunstenaars wiens werk is gepresenteerd zijn onder andere Ger van Elk, Giuseppe Penone, Ad Dekkers, Peter Struycken, Tony Cragg, Carel Visser, Marlene Dumas, Rob van Koningsbruggen en Jean-Marc Bustamante. Buitenplaats Kasteel Wijlre is gelegen in Zuid-Limburg en is opgericht door kunstverzamelaars Jo en Marlies Eijck. 

What about a Garden komt tot stand dankzij de financiële ondersteuning van VSB Fonds, BNG Cultuurfonds, Brand Cultuurfonds, Gemeente Eijsden-Margraten, Gemeente Gulpen-Wittem en Gemeente Maastricht en dankzij bruiklenen van het Bonnefantenmuseum Maastricht

 

What about a Garden
10 april t/m 30 oktober 2016
Buitenplaats Kasteel Wijlre 

Foto: Kim Zwarts en Werner Mantz Lab

 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief