02.04.17 – 04.06.17

Why Patterns?

Van Eyck deelnemers Daan Gielis, Radna Rumping en Damon Zucconi nemen deel aan de groepstentoonstelling Why Patterns? In de Vleeshal in Middelburg. Zij presenteren een deel van de tentoonstelling So Far, So Real, die zij begin van dit jaar in de Van Eyck organiseerden.

Why Patterns? brengt hedendaagse en historische kunstenaars samen die toeval en improvisatie in hun werk opzoeken, en geïnteresseerd zijn in abstracte notatiesystemen. De tentoonstelling ontleent haar titel aan de gelijknamige compositie ‘Why Patterns?’ van Morton Feldman uit 1978.

Feldman was een van de vele internationale bekende componisten en musici, die Ad van ’t Veer naar Middelburg haalde voor het spraakmakende Festival Nieuwe Muziek (1976-2003). Voor zijn compositie ‘Why Patterns?’ liet Feldman zich inspireren door het abstract-expressionisme en tapijten uit het Midden-Oosten. Feldman zag een vergelijking tussen de manier waarop tapijtmakers patronen behandelen, waarbij geen enkel patroon belangrijker is dan het andere, en de manier waarop hij een compositie maakt. Zijn rol als componist, zo zei hij, was “to not push the sounds around”.

In de tentoonstelling ‘Why Patterns?’ zullen geluidswerken, partituren, tekeningen, performances, sculpturen en tapijten te zien zijn. De tentoonstelling onderzoekt hoe een non-hiërarchische manier van werken wordt ingezet in de hedendaagse kunstpraktijk.

Met: Noa Eshkol, Daan Gielis, Radna Rumping, Damon Zucconi, Milan Grygar, Lina Lapelyte, Les Trucs, Sergei Tcherepnin, Hannah Weinberger

02.04 – 04.06.2017
Opening: 01.04.2017, 17.00 – 19.00 uur
De Vleeshal
Middelburg

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief