16.01.20

Wordless

Op 16 januari 2020  vindt de voorpremière van het kunstenaarsboek Wordless van onze oud-directeur Lex ter Braak in de Jan van Eyck Academie plaats. Samen met Jo Frenken van het Printing & Publishing Lab heeft hij hier het afgelopen jaar aan gewerkt.  

Wordless is een nieuw werk gebaseerd op tekeningen, aquarellen, schilderijen en polaroidfoto’s van Ter Braak uit de periode 2016-2019. Scans van deze werken of uitsneden daarvan werden in het RISO-drukproces bewust ingezet om veranderingen in kleur, textuur en ruimtelijkheid op te zoeken waardoor elke afdruk een eigenstandige, nieuwe kwaliteit kreeg. Transparante pagina’s bevatten afdrukken van polaroidfoto’s, waarvan de meeste beschilderd zijn. Zij zijn gedrukt met de Com-Color. De afwisseling van transparant en wit papier geeft het boek onderlagen en bovenlagen. Voor het transparante papier is ook gekozen om de doorzichtige gelaagdheid en glans van de polaroidfoto te benaderen - en daarmee recht te doen aan de verscheidenheid van het bronmateriaal. 
Het is een boek dat zich op verschillende manieren laat ‘lezen’. Het is een loop die je al bladerend activeert en waar de omslagwikkel al het onmiddellijke begin van is: de achterpagina loopt door in de voorpagina en omgekeerd. Het boek kan op elke willekeurige pagina geopend worden en zich in nieuwe doorlopende reeksen ontvouwen. Het is ook een partituur waarin de beelden de noten zijn die thema’s en motieven structureren. Het samenbrengen van de beelden en ze tegen elkaar uit te spelen geeft ze elk voor zich nog een andere kracht.  

Wordless is het eerste deel van de reeks The Alphabet of Lost Order waarin de vergeten, verloren of ontkende orde van het bestaande wordt onderzocht. Het boek wordt zondag 26 januari officieel gepresenteerd door schrijver Niña Weijers tijdens de opening van Lex ter Braaks tentoonstelling The Alphabet of Lost Order in Nieuw Dakota, Amsterdam.

 

Van harte welkom:
Donderdag 16 januari 2020 om 17.00 uur in de Jan van Eyck Academie
Openingswoord door Stijn Huijts, directeur Bonnefantenmuseum en Lex ter Braak 

 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief