15.09.15 – 15.10.15

writer-in-residence Rosan Hollak

Rosan Hollak is de nieuwe writer-in-residence aan de Van Eyck, ze verblijft in september op de Van Eyck. In 2016 zal ze haar verblijf vervolgen met een tweede maand. Tijdens deze periode werkt ze in een studio op de academie, te midden van veertig internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers. 

Rosan Hollak (1971) studeerde politieke wetenschappen en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en aan het Boston College in de Verenigde Staten. Ze schreef artikelen voor TrouwDe Groene Amsterdammer en Vrij Nederland en is sinds 2004 redacteur van NRC Handelsblad. Haar prozaverhalen werden gepubliceerd in de literaire tijdschriften Bunker Hill en Lava. Tweemaal werd ze genomineerd voor de Brandende Pen, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandse korte verhaal. Hollaks debuut, de mozaïekroman Scherptediepte, verscheen in 2012 bij De Bezige Bij. Op basis van haar debuutroman ontving ze een startersbeurs van het Nederlands Letterenfonds voor het schrijven van haar tweede roman; deze verschijnt in 2016 bij De Bezige Bij.In 2014 publiceerde ze het NRC-ebook Lood & Whisky over journalistiek in de 20ste eeuw. In september verschijnt ‘Ik blijf nog even kletsen.’ De laatste gesprekken met René Gude bij De Vrije Uitgevers. Hollak volgde de Denker des Vaderlands René Gude in zijn laatste levensjaar.

Hollak is uitgenodigd door het Nederlands Letterenfonds en de Van Eyck in het kader van het programma Wanderlust van het Fonds, dat talentontwikkeling in internationale context promoot. 
Het Van Eyck writer-in-residence programma is onderdeel van het programma Spiegelgrond. Elk jaar verblijven vier dichters en schrijvers in de Van Eyck, nemen deel aan het programma, verhouden zich tot de andere deelnemers en presenteren hun werk. 

Hollak is de vierde jonge schrijver die in het kader van Wanderlust twee maanden aan de Van Eyck Academie werkt. Niña Weijers, Maartje Wortel en Wytske Versteeg gingen haar voor, in 2016 wordt ze opgevolgd door Joost de Vries en Bregje Hofstede.

Via deze link kunt u het blog van Niña Weijers over haar periode aan de Van Eyck lezen: Het beeld wil het doek verlaten.
Het blog van Wytske Versteeg leest u hier: Klooster zonder god

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief